15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

ODE Istrošen Nepravedan Ciničan Konfuzan Omražen VISOKI PREDSTAVNIK

Istrošen Nepravedan Ciničan Konfuzan Omržen visoki predstavnik Valentin ode iz BiH. Ode u prošlost.

Ode čovjek koji u svom prezimenu ima navedene riječi koje je stekao u svom neprikosnovenom vladanju u BiH punih 12. godina. Ode Incko iz BiH i iznese oko 7,2 miliona KM, naravno zarađenog i legalno isplaćenog novca.

Ako mu je naknada za rad proveden u BiH, kako se navodi, na mjesečnom nivou iznosila oko 50.000 KM /25.000 evra/, godišnja je bila dakle 12 puta veća, odnosno 600.000 KM /300.000 evra/, da bi ta suma na kraju Inckovog mandata dostigla iznos od oko 7,2 miliona KM /3,6 miliona evra/.

Ode Incko u svoju Austriju sa punom torbom novca, a BiH ostavlja u gorim političkim, ekonomskim, nacionalnim i drugim neriješenim odnosima, u odnosu na prvi dan preuzimanja batine visokog predstavnika prije 12 godina.

Odlazak I s t r o š e n o g najviše žali SDA elita, čiji je, uslovno rečeno, bio portparol.

Nepisano pravilo bilo je da N e p r a v e d n i sa danom ili dva „zakašnjenja“ podrži saopštenja SDA ili izjave funkcionera ove stranke koje su obično uperene protiv Srba i Hrvata koji, kako se obično u saopštenjima navodi, razgrađuju BiH, dok se SDA zalaže se za suverenu, nedjeljivu, funkcionalnu i svaku drugu, ali ne i dejtonsku BiH.

A C i n i č n i je upravo radio za SDA, iako mu je mandat nalagao da štiti, ne po volji SDA izmišljenju, nego samo Dejtonsku BiH sastavljenu od Republike Srpske i Federacije BiH, koje sastavljaju zajedničke institucije.

K o n f u z n i je sve radio, ali nije samo ono što mu je mandatom visokog predstavnika bilo povjereno.

Tu upravo leže svi problemi dosadašnjih visokih predstavnika od kojih su narodi u BiH očekivali da štite i sprovode Dejtonski sporazum u izvornom obliku, a ne da ga mijenjaju po sopstvenom nahođenju i želji Bošnjaka, a na štetu Srba i Hrvata.

Zato su svi O m r a ž e n i, ne samo Incko.

Svi visoki predstavnici Karl Bilt, Karlos Vestendorp, Volfgan Petrič, Pedi Ešdaun, Kristijan Švarc Šiling, Miroslav Lajčak i Valentin Incko mrcvarili su BiH, neki manje neki više, ali uglavnom svi.

Visoki predstavnici dođu, borave, nešto rade i odlaze iz BiH. Odu zadovoljni, a narodi BiH ostaju u svojoj zemlji i dalje nezadovoljni. Iako sedam visokih predstavnika nisu riješili, nego iskomplikovali odnose u BiH, čemu onda žal nekih stranaka, posebno SDA, za njima? I čemu je i dalje potreba za OHR-om, kad ničemu ne služi, osim što stvaranjem problema sprečavaju dogovore tri naroda o mogućem funkcionisanju BiH?

To bi trebalo da znaju one sarajevske političke snage zaslijepljene moći ovih individualaca sa /ne/ograničenim ovlašćenjima, koje i dalje, nakon 25 godina od Dejtona, vjeruju da će im ovi „svemogući“ ispuniti želje da imaju suverenu, nedjeljivu i bošnjačku domovinu, koju bi gradili po uputama „oca nacije“ navedenim u „Islamskoj deklaraciji“.

Zabrinjavajuće je da se političko profilisanje bošnjačkih stranaka temelji na unitarizaciji BiH, uz pomoć OHR-a, bez imalo uvažavanja mišljenja Hrvata i Srba kakvu bi BiH trebalo svi zajedno graditi.

Nažalost, zaslijepljeni idejom jedinstvene Bosne, Bošnjaci više vjeruju i polažu nadu u visoke predstavnike ili neku zapadnu državu da im „ispuni“ želju, nego svojim prvim komšijama Srbima i Hrvatima, bez čijeg mišljenja ni Zapad ne može jednostrano odlučivati.

Umjesto da shvate da im samo obećanja zapadne demokratije neće donijeti „željenu“ BiH, Bošnjaci bi napokon, morali djelovati odgovorno i dogovorno sa Srbima i Hrvatima i da sprovode ustavnu srukturu BiH kakva je utemeljena u Dejtonu.

I na kraju, u iščekivanju novog visokog predstavnika trebalo bi „zaviriti“ u odaje velelepne zgrade u Ljubljanskoj ulici u Sarajevu i ustanoviti kadrovsku, nacionalnu i brojčanu strukturu zaposlenih u OHR-u.

Neophodno je utvrditi, radi otklanjanja sumnje, ko piše saopštenja za SDA u OHR-u iza kojih je redovno stajao Incko.

Potrebno je saznati zašto OHR promoviše samo bošnjačku politiku, zašto nikada u svom djelovanju nije podržao ispravne, valjda ih je bilo, političke stavove Hrvata ili Srba, nego je samo tvrdio da su ova dva naroda, predvođena svojim liderima, remetilački faktor i smetnja primjene u praksi „Islamske deklaracije“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se