8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Očekuje se da Šmit bude posljednji visoki predstavnik

Poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko očekuje da Kristijan Šmit, kojeg je Njemačka kandidovala za visokog predstavnika za BiH, bude i posljednji i da zatvori Kancelariju visokog predstavnika /OHR/.

„Ohrabrena sam činjenicom da Njemačka za tu poziciju kandiduje svog člana jer poznavajući njemačku pragmatičnost i osjetljivost prema javnim finansijama, očekujem da Šmit bude posljednji i zatvori Kancelariju visokog predstavnik“, rekla je Zovko za „Glas Srpske“.

Zovko, koja je predsjedavala sjednici Komiteta za spoljne poslove na kojoj je u ponedjeljak, 25. januara, raspravljano o situaciji u BiH, odnosno nacrtu rezolucije, navela je da je najviše priče bilo je o migrantskoj krizi, kašnjenju u postupku vakcinacije i neophodnosti ustavnih reformi kako bi BiH postala funkcionalna država na stabilnom putu ka EU.

Prema njenim riječima, sve reforme koje su i tražene kroz 14 evropskih uslova s ciljem dobijanja kandidatskog statusa, treba sprovesti konsenzusom između političkih lidera.

Zovko je pojasnila da je tu riječ o izbornom zakonu, te reformi pravosuđa koja je veoma bitna za BiH i bez toga BiH ne može očekivati nikakve zelene signale iz Evropske komisije.

„I izvjestilac /za BiH Paulo Ranžel/ i ja u izlaganju smo naglasili da se BiH ne može sama boriti sa migrantskom krizom jer je riječ o ozbiljnoj problematici. To, u suštini, stvara i velike probleme na granici sa EU jer je to posljednja stanica prije ulaska u EU i tu smo zatražili pomoć i od Evropske komisije i veću fokusiranost na nefunkcionalnost same države jer je očigledno da stvari ne funkcionišu“, rekla je Zovko navodeći dio diskusije sa sjednice Komiteta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se