8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

MUP Srpske prošle godine registrovao 17.000 migranata

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su policijski službenici tokom prošle godine na teritoriji Srpske pronašli i stavili pod kontrolu više od 17.000 migranata.

U istom periodu, tvrdi Lukač, migranti su u Srpskoj počinili samo 12 krivičnih djela, što govori o tome da je Policija Republike Srpske po ovom pitanju svoj posao radila veoma dobro.

– Možemo da konstatujemo da se taj broj krivičnih djela u Federaciji BiH često desi u toku jedne sedmice – rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lukač je podsjetio da je u 2019. godini policija na teritoriji Srpske pronašla oko 5.000 migranata, što znači da je broj migranata u prošloj godini statistički gledano za 250 odsto veći.

– Samim tim, vidljivo je da je Policija Republike Srpske predanim radom na terenu uspjela da sačuva bezbjednost u Republici Srpskoj – istakao je Lukač.

On je naglasio da migranti i dalje dolaze u Srpsku, te da ih se svakodnevno zatiče po 10, 20, a nekad i više.

– Svakako da se odluka Vlade da nema kampova i prihvatnih centara na teritoriji Srpske pokazala dobrom, jer mi nemamo ni mogućnost ni resurse da pravimo kampove, da brinemo o migrantima i da u takvim okolnostima garantujemo bezbjednost našim građanima – poručio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je dodao da nijedna lokalna zajednica ne želi u svojoj blizini takve kampove.

– S druge strane, moramo biti otvoreni i reći da ovi migranti ne dolaze na teritoriju Srpske da bi ostali u Srpskoj ili u BiH, već žele da idu u Evropu. Zbog toga nije pošteno da se zatvore granice Evrope i da se kaže da migranti treba ovdje da ostanu – napomenuo je Lukač.

Lukač je naveo da se time narušavaju konvencije o ljudskim pravima i slobodama, jer se migrantima ne dozvoljava kretanje.

– Nemamo pravo da ih zatvorimo u kampove, ogradimo žicom i da niko ne zna koliko će to da traje. Njihovo nezadovoljstvo često kulminira međusobnim sukobima, paljenjem kampova, nasilničkim ponašanjem koje smo imali priliku da vidimo u kampu `Lipa` i „Blažuj“. Takve situacije Republici Srpskoj nisu potrebne – smatra Lukač.

On je dodao da migrantsku krizu ne može riješiti sam MUP Republike Srpske, niti sama BiH, jer je to pitanje za cijelu Evropu.

– MUP na svojoj teritoriji preduzima sve što je potrebno da bi situaciju držao pod kontrolom. Ostaje nam unutrašnja borba da ne dozvolimo da ugrožavaju naše građane na bilo koji način – dodao je Lukač.

Lukač je naveo da je nemoguće zaštititi 650 kilometara granica sa Srbijom i Crnom Gorom od ulaska migranata, te da izvođenje Oružanih snaga BiH na granice nije dobra opcija, jer se to može posmatrati na potpuno drugi način.

Lukač je naglasio da se sa nivoa zajedničkih organa mora mnogo više uraditi po ovom pitanju, te da mora postojati strategija postupanja prema migrantima.

On je ponovio da BiH ne može biti nikakav parking za migrante, da se ne mogu zatvoriti granice oko BiH i spriječiti njihov odlazak iz BiH.

– Mi moramo početi da vraćamo migrante koji ovdje nisu došli iz ratom zahvaćenih zemalja. Već sada vidimo da ih najmanje dolazi iz Sirije, Avganistana, Iraka koje su imale ratna dejstva, te da ih većina dolazi iz zemalja koja nisu u ratu – rekao je Lukač.

Lukač je naveo da je teško dati precizan podatak koliko je migranata trenutno na teritoriji BiH, ali da ih je više od 6.000 – 7.000

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se