9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Le Penova predlaže zabranu nošenja hidžaba

Francuski političar i kandidat za naredne predsjedničke izbore Marin le Pen predložila je zabranu „islamističke ideologije“, koja bi uključivala i zabranu nošenja hidžaba na svim javnim mjestima, javila je agencija „Frans 24“.

Le Penova je tokom konferencije za novinare izjavila da bi muslimanske marame za glavu trebale da se smatraju islamističkim odjevnim predmetom, u okviru plana zabrane „totalitarnih i smrtonosnih ideologija povezanih sa islamističkim fundamentalizmom“.

Komentari Le Penove uslijedili su nakon objavljivanja rezultata ankete koje je u srijedu, 27. januara, objavila agencija „Heris interaktiv“.

Prema rezultatima ankete, Le Penova bi na predsjedničkim izborima u aprilu 2022. godine trebala da osvoji 48 odsto glasova, dok bi aktuelni predsjednik Francuske Emanuel Makron trebao da ima podršku 52 odsto glasača, piše „Sputnjik“.

Francuska je 2011. godine postala prva evropska zemlja koja je zabranila odjevne predmete koji potpuno pokrivaju lice na javnim mjestima, uključujući islamske burke i nikabe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se