5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Karan: Srpska rođendan dočekuje sa stabilnim institucijama

On je istakao da su kontinuirani pritisci na Republiku Srpsku, koji traju još od potpisivanja Dejtona, pa do odluka Ustavnog suda kojim je pokušano da se negira postojanje Srpske i njen rođendan. Karan je naglasio da je referendum o trajnom obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske prije pet godina, potvrdio stabilnost institucija i odlučnost građana da brane svoju Republiku.

Istorijska je činjenica da je Republika Srpska nastala prije ratnih sukoba u BiH, istakao je Karan, koji je i profesor ustavnog prava.

Svi pritisci OHR-a, Ustavnog suda BiH i međunarodne zajednice, kaže, nemaju osnova, dodajući da Srpska ostaje stabilna, slaveći tako i svoje praznike.

– Imamo povjerenje u naše institucije, jer se odupiru svim pritiscima međunarodne zajednice koje su usmjerene protiv interesa Srpske, počevši od 2006. godine i „aprilskog paketa2, reforme policije, odluka Ustavnog suda, ali je s tim u vezi 2016. godine proveden i referendum koji je pokazao snagu našeg naroda i institucija – naveo je Karan.

Govoreći o aranžmanu sa MMF-om, istaknuto je da je Srpska u fazi pregovaranja sa ovom finansijskom institucijom oko novog finansijskog aranžmana, ali da ni u ovim okolnostima pregovori nisu lišeni političkih uslovljavanja.

– Žalosno je da u vrijeme pandemije, da se jedna takva situacija koristi kako bi se prenijele nadležnosti na nivo BiH, ali Republika Srpska ima i druge načine da dođe do sredstava i pregovori su u toku – rekao je Karan.

Karan je naglasio da pandemija virusa korona pritom nije usporila rad zdravstvenog sektora i institucija, navodeći da je Srpska prva u redu čekanja za nabavku vakcine protiv kovida 19.

– Republika Srpska je uplatila sredstva za 400 hiljada doza. Nalazi se među 88 svjetskih zemalja koja su poručile vakcine u borbi protiv kovida 19. Očekujemo uskoro da vakcine stignu – istakao je Karan.

Kako su iz nadležnih institucija istakli, vakcine u borbi protiv pandemije u Srpsku bi trebalo da stignu najkasnije u prvom kvartalu ove godine, potvrdio je Karan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se