2 C
Zvornik
19. април 2024.

Igara (ne)će biti

Japanske vlasti odlučno demantuju sve jače glasine da se Olimpijske igre u Tokiju neće održati ni ove godine, dok list „Tajms of London“ tvrdi da Tokio želi da odgodi igre i da bude domaćin Olimpijade 2032. godine.

Drugi talas pandemije kovida 19 žestoko je pogodio Japan, a prema anketi televizijske stanice „NHК“, čak 77 odsto Japanaca smatra da bi Olimpijske igre trebalo ponovno odgoditi ili potpuno otkazati.

„Tajms of London“, pozivajući se na neimenovanog japanskog funkcionera, objavio je da su tamošnje vlasti „privatno zaključile“ da se Olimpijske igre, koje su lani odgođene na godinu dana, ne mogu održati ni ove godine.

List navodi da Japanci još nisu objavili svoju odluku, jer traže častan način da to učine, te usput osiguraju domaćinstvo Igara u prvom sljedećem slobodnom terminu 2032. godine.

„Niko ne želi biti prvi koji će to reći, ali konsenzus je da je preteško organizovati Olimpijske igre ove godine“, rekao je izvor ovog lista.

Vijest su prenijeli brojni svjetski mediji, a japanska vlada odgovorila je na glasine saopštenjem u kome tvrdi da je premijer Jošihide Suga odlučan da Olimpijske igre budu održane uz uvođenje dodatnih epidemioloških mjera.

„Svi naši partneri, uključujući japansku vladu, vlasti u Tokiju, Organizacioni odbor, te Međunarodni olimpijski i paraolimpijski odbor, potpuno su fokusirani na održavanje Olimpijskih igara ovog ljeta“, navedeno je u saopštenju.

Premijer Suga rekao je parlamentu da će „Olimpijske igre biti simbol pobjede čovječanstva nad virusom i prilika da se svijetu pokaže obnova Japana nakon stravičnog potresa i cunamija 2011. godine“, prenosi „Si-En-En“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se