18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik o tome kako je tema ikone „podignuta na opšti nivo“

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je političko Sarajevo bez ikakvog osnova temu ikone, koju je poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, izdiglo na opšti nivo, osim što im nije odgovaralo da on kao domaćin i Lavrov kao gost budu u Sarajevu.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će ikona ostati u vlasništvu Banjalučanina i njegove porodice.

Dodik je rekao da su „oni ostrašćeni“, jer žele da se pokažu u borbi sa Rusima, ali i da se osvete na međunarodnom političkom planu.

„Poručio bih im da dostave dokaze da je to bilo vlasništvo institucija Ukrajine i mi ćemo to vratiti uz izvinjenje da nismo znali da je to tako. Ali, oni to još nisu dostavili i nemaju nikakvih podataka o tome“, rekao je Dodik, prenijela je RTRS.

Dodik je istakao kako nema nikakvih dokaza da je nešto ukradeno, te da to ne tvrdi ni Ukrajina, kao ni da je nestalo ili da pripada nekoj njenoj instituciji.

„Čovjek iz Banjaluke mi je rekao da ima ikonu koju bi želio da pokloni, da je živio prije 25, 30 godina u Rusiji i da je to dio njegove porodične imovine i smatrao sam da to može da bude lijep gest“, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su prilikom posjete Lavrova, 14. decembra prošle godine, impresije bile da političkom Sarajevu nije odgovarao ni Dodik kao domaćin, ni Lavrov kao gost, kao i da je to pokazano ignorisanjem sastanka.

Potražuje li Interpol ikonu

Smatra da bi se, da je BiH normalna i pravna država, njeni organi, a ne on, raspitali da li ikonu zaista potražuje Ukrajina.

„Mi smo provjeravali i na dan kada sam imao sastanak sa Lavrovim, Ukrajina ništa od toga nije potraživala, a nije ni mogla, jer je ta ikona privatna stvar, dio porodičnog nasleđa, nije pripadala nijednoj instituciji i nigde nije zavedena po broju ili po nekom aktu“, jasan je Dodik.

Postoji informacija i da je politička koordinacija na nivou BiH tvrdila da Interpol nema na listi potraživanja takve ikone, te da ne razumije o čemu se onda radi, osim što ni gost ni domaćin sastanka nisu dobrodošli u Sarajevu.

„Ikona je u trezoru u Istočnom Sarajevu i sačekaćemo da vidimo. To je mala ikona veličine 20 sa 15 centimetara“, rekao je i istakao da će učestvovati u postupku o ikoni, te da se njegovi saradnici već saslušavaju u vezi sa tim.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se