8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Britanski soj virusa doći će i u Srpsku, ako već nije

Prvi slučaj britanskog soja virusa korona juče je potvrđen u Srbiji, a Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, za Nezavisne je kazao da očekuju da ovaj soj pređe iz Srbije u Republiku Srpsku, ako već dosad nije.

Zeljković je istakao da će Republika Srpska u martu imati mogućnost sekvencioniranja korone, kojim se utvrđuje soj virusa.

Dodao je da je aparat za sekvencioniranje virusa korona u Srpsku stigao krajem 2020. godine, putem donacije Svjetske zdravstvene organizacije, te da očekuju da će obuka medicinskog osoblja za rad na ovom aparatu početi u februaru.

– U februaru očekujemo da će stići osobe koje mogu izvršiti obuku za rad na aparatu – rekao je Zeljković.

Istakao je da krajem februara ili početkom marta očekuju da osoblje Instituta bude osposobljeno za rad na ovom aparatu te da će samo sekvencioniranje virusa korona u Srpskoj početi u martu.

Naveo je da virusi imaju jaku sposobnost mutacije te da ovaj soj, otkriven u Velikoj Britaniji, ima veću sposobnost transmisije.

– Ima lakšu sposobnost prenosa, brže se prenosi između osoba, samim tim mnogo veći broj ljudi se može zaraziti u kraćem periodu, na lakši način. U tome leži najveća razlika između ovog i drugih sojeva virusa – kazao je Zeljković.

Dodao je da ovaj soj razvija istu kliničku sliku kao i svi dosadašnji sojevi.

– Klinička slika koju ovaj soj virusa korona izaziva se ne razlikuje mnogo od kliničke slike drugih sojeva. Na sreću ovaj soj virusa korona ne razvija srednje tešku ili tešku kliničku sliku, već se samo brže i lakše prenosi – objasnio je Zeljković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se