18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Bratunac: Predsjednik lokalnog parlamenta – Radislav Jovanović

U Bratuncu je danas konstituisan novi saziv Skupštine opštine, za čijeg predsjednika je tajnim glasanjem izabran Radislav Jovanović iz „Pokreta za Bratunac“.

Skupštinsku većinu čini 18 odbornika iz SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SDS-a, SPS-a, Pokreta za Bratunac, NDP-a, PDP-a i Saveza za novu politiku.

U opoziciji su četiri bošnjačka i tri odbornika DNS-a, od ukupno 25 koliko broji saziv bratunačkog parlamenta.

Nakon izbora radnih tijela za sprovođenje procedure verifikacije mandata i tajnog glasanja za rukovodne funkcije, načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić i izabrani odbornici položili su svečanu zakletvu.

Na početku rada današnje sjednice prvo su razriješena sva skupštinska radna tijela, kao i skupštinski funkcioneri iz prethodnog saziva, te sekretar Skupštine opštine i načelnici odjeljenja.

Nakon izbora Jovanovića za predsjednika Skupštine opštine Bratunac, predsjednik Kluba odbornika SDA Ćazim Jusupović najavio je podnošenje žalbe jer smatra da je ta funkcija trebala biti rezervisana za bošnjačkog predstavnika, iako ovaj klub nije predložio svog kandidata.

Jovanović je zahvalio za podršku i najavio saradnju sa svim partijama koje učestvuju u radu bratunačkog parlamenta u interesu efikasnijeg rada za dobrobit svih građana ove opštine.

Za potpredsjednika Skupštine opštine većinom glasova, tajnim glasanjem, izabran je Vidoje Zarić iz /SNSD/, a za zamjenika načelnika opštine Branislav Trišić /Ujedinjena Srpska/.

Vršilac dužnosti sekretara Skupštine opštine biće Aleksandar Zekić /SDS/, a načelnik Odjeljenja za privredu Ševko Karić.

Rankić je rekao da je predložio Karića na tu dužnost iz reda Bošnjaka, jer bošnjački odbornici nisu predložili nikog za bilo koje mjesto na koja su se danas birali kandidati.

Načelnik Odjeljenja za finansije ostaće Radmila Nikolić, koja je tu dužnost obavljala i u prethodnom mandatu, za načelnika Odjeljenja za urbanizam imenovana je Milica Lazić, a novi načelnik za opštu upravu je Branislav Mićić.

Izabrana je i Komisija za primopredaju dužnosti između bivših i novih predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine.

Nakon višečasovnog rada posvećenog konstituisanju i izboru kandidata za dužnosti, te imenovanja načelnika odjeljenja, odbornici su usvojili i nacrt budžeta ove opštine za 2021. godinu.

Predloženi iznos budžeta je 13.741.000 KM, što je za 293.500 KM ili dva odsto manje od rebalansiranog budžeta za 2020. godinu.

Prema nacrtu, najveći dio prihoda, ili 6,2 miliona KM, predviđen je od poreskih i tri miliona KM od neporeskih prihoda.

U rashodovnoj strukturi budžeta najveći iznos, ili 4.514.900 KM, planirano je za plate zaposlenih u opštinskoj administraciji i drugim budžetskim korisnicima u ovoj opštini, a 2.550.000 KM predviđeno je za kapitalne investicije, odnosno za kupovinu zemljišta za izgradnju bescarinske zone pored mosta „Bratoljub“ i novog graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije, čija izgradnja na proljeće treba da bude završena.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se