15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Ambasada Rusije i OEBS regovali na uvredljivu retoriku Bakira Izetbegovića

SARAJEVO – Ambasada Rusije i Misija OEBS u BiH odvojeno su osudile oštru retoriku bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, odnosno njegove navde da su „Srbi loš narod“ i poručili da ona negativno utiče na međunacionalno pomirenje i napredak BiH

Misija OEBS-a u BiH smatra da svrsishodan napredak BiH ugrožava uvredljiva retorika, poput tvrdnje Izetbegovića da je srpski narod loš, kao i druge nedavne izjave zvaničnika, te neodgovorno djelovanje.

– Misija OEBS-a u BiH poziva na nultu toleranciju prema negativnoj retorici, političkoj manipulaciji, govoru mržnje i provokacijama i u javnoj i u privatnoj sferi u BiH – rečeno je Srni u ovoj organizaciji u vezi sa nedavni izjavama lidera SDA, ali i ministra inostranih poslova BiH Bisere Turković.

Misija OEBS-a smatra da građani BiH zaslužuju lidere koji su iznad toga da manipulišu osjetljivim pitanjima radi ostvarivanja političke koristi i koji su predani radu u najboljem interesu građana, uključujući ostvarivanje svrsishodnog napretka i reformi, između ostalog, u oblastima obrazovanja, izbora, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Žestoke rasprave, oštre osude i etiketiranje negativno utiču na nacionalno pomirenje u BiH, rečeno je Srni u Ambasadi Ruske Federacije u BiH povodom izjave Izetbegovića  da su „Srbi loš narod“.

– Uzimajući u obzir uticaj političkih lidera u BiH na formiranje javnog mišljenja, pozivamo sve da se suzdrže, čak i u žaru polemike, od iznošenja mišljenja koja mogu dobiti dvosmislenu interpretaciju -, rečeno je iz Ambasade Ruske Federacije.
Iz ove ambasade ističu da je to posebno važno u stresnim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

Lider SDA Izetbegović izjavio je nedavno za Federalnu televiziju da su Srbi loš narod, a ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković (SDA) uporedila srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, a Srbe sa nacistima

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se