23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Tegeltija: Za pomoć realnom sektoru gotovo 700 miliona evra

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je za podršku realnom sektoru, usljed pandemije kovida 19, u kratkom periodu obezbijeđeno gotovo 700 miliona evra.
Tegeltija je na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom prve godine rada aktuelnog Savjeta ministara rekao da se do dodatnih sredstava za podršku realnom sektoru došlo pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama.

„U relativno kratkom periodu došli smo do podrške od gotovo 700 miliona evra“, naveo je Tegeltija.

On je podsjetio da je u okviru mehanizma brze intervencije od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ obezbijeđeno 330 miliona evra, makrofinansijske pomoći od EU 250 miliona evra, podrškom Evropske komisije 80 miliona evra, te u okviru sistema Svjetske banke nešto više od 30 miliona evra za podršku zdravstvenom sektoru.

Tegeltija je rekao da je sav novac raspoređen Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koje su dio sredstava prenijele lokalnim zajednicama i kantonima, te da su ta sredstva nadomjestila gubitak od javnih prihoda nastao usljed pandemije kovid 19.

On je istakao da je u okviru sistema EU integracija mnogo urađeno i završeno, što je prepoznala i Evropska komisija, te naveo da je realno očekivati da BiH u idućoj godini dobije kandidatski status.

„Neka pitanja koja su stajala 10 i više godina uspjeli smo da riješimo. Riješili smo izradu metodologije pristupanja EU, pa izbori u Mostaru, reforma javne uprave i slično“, napomenuo je Tegeltija.

On je naveo da je potrebno još riješiti tri zakona koja su u vezi sa dobijanjem kandidatskog statusa, kao i problem migracija.

„To je problem koji se neprestano dešava. Broj migranata u trenutku kada sam ja dolazio na ovu poziciju i broj migranata koji se danas nalaze u BiH je gotovo identičan“, rekao je Tegltija, podsjetivši na požar koji je jutros izbio u migrantskom kampu „Lipa“.

On je ocijenio da će se i BiH, kao i cijela Evropa još dugo baviti problemom migracija.

Tegeltija je rekao da je 2020. godinu obilježio virus od kojeg je u svijetu oboljelo više od 85 miliona ljudi, više od 1.600.000 umrlo, te više od milion ostalo bez posla.

„Sve se to prenijelo i na BiH, u kojoj i danas ima više od 30.000 aktivnih slučajeva zaraze“, naveo je Tegeltija.

On je pohvalio rad zdravstvenih radnika tokom pandemije i zahvalio medijima koji su proteklu godinu izvještavali o radu Savjeta ministara.

Predsjedavajući Savjeta ministara čestitao je građanima BiH predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se