10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

SKANDAL U MALOM ZVORNIKU: Srbija finansirala obnovu mosta, a građani Srbije ne mogu preko njega

Beogradski list Večernje novosti pod oznakom „SKADALOZNO“ objavio je priču o obnovi mosta kralja Aleksandra Karađorđevića. Građani Srbije frustrirani su činjenicom da je Srbija finasirala rekonstrukciju mosta u većem iznosu, a da građani koji nemaju prebivalište u opštini Mali Zvornik ne mogu preći preko ovog mosta koji je i granični prelaz između Srbije i BiH.

Bez obzira što Srbija finansira kompletnu rekonstrukciju mosta, koji je prije 90 ljeta podigao kralj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj, stanovnici Srbije, svi osim onih iz opštine Mali Zvornik, ne mogu preko njega da prelaze!

To pravo nemaju ni stanovnici RS i BiH, ukoliko im lični dokumenta ne glase na grad Zvornik. Mogućnost prelaska imaju samo stanovnici malozvorničke opštine, u Srbiji, i grada Zvornika, u RS, BiH.

Ovo je za „Novosti“ potvrđeno u jedinici Granične policije BiH u Zvorniku, koja pripada Terenskoj kancelariji Višegrad GP BiH. Tako, preko mosta, ne mogu pješice da prelaze ni ljudi na visokim položajim u Zvorniku, jer su prijavljeni u drugim dijelovima RS i BiH. Svi ostali moraju da idu na granični prelaz Karakaj, što podrazumjeva vožnju u dva prvaca skoro 10 kilometara!

Ova mjera bila je na snazi prije nekoliko godina, primljena je „kao grom iz vedra neba“. „Novosti” su na nju ukazivale više puta, pa je, kasnije, „stopirana“. Tokom radova na mostu, opet je stupila na snagu.

U GP BiH još tada je rečeno da je „u pitanju potpisani međudržavni sporazum između Srbije i BiH“. Sporazum koji je zatvorio most za sve one koji nisu Zvorničani, ni Malozvorničani, potpisan je u vrijeme vlade na čijem je čelu bio Vojislav Koštunica. Očito niko se nije bavio detaljima, niti time koliko mogu da budu štetni u životu, za „obične“ ljude.

U Kraljevini nije bilo nikakvih ograničenja, a ni kasnije. Na tom mostu, kao i na onom koji je podigao Mehmed paša Sokolović, nikada graditelj nije naplaćivao mostarinu.

Most na Drini, kod Ljubovije, mada je Srbija sve uradila i platila sa svoje strane, i mnogo prije roka, stoji, jer se čeka da svoj dio posla urade komšije sa lijeve obale Drine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se