-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Rusi i Britanci kombinuju vakcine

Britanski i ruski naučnici odlučili su da testiraju da li kombinacija vakcina koju proizvode AstraZeneka/Oksford i Sputnjik V mogu da pruže bolju zaštitu nego dvije doze iste vakcine.

Testiranje će početi do kraja godine, najavio je još u petak Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine Sputnjik V od strane ruskog instituta Gamaleja, prenosi britanski Indipendent.

I kompanija AstraZeneka saopštila je da razmatra kako bi kombinacija različitih vakcina mogla da bude efikasna i da će uskoro početi istraživanja zajedno sa institutom Gamaleja.

Poput vakcine Okford/AstraZeneca, ruska vakcina Sputnjik V zasnovana je na modifikovanoj verziji adenovirusa, odnosno virusa prehlade, koji se modifikuje tako da nosi genetska uputstva za stvaranje proteina spiralnog virusa korona virusa, koji prenosi u ćelije čovjeka.

Proizvedeni protein korona virusa tada pokreće imuni odgovor koji štiti od virusa Kovid-19, međutim potencijalni problem sa tom vakcinom je što ako je imuni sistem ranije sreo tip adenovirusa koji se koristi u vakcini, može ga uništi prije nego što vakcina pokrene imuni odgovor.

Kako se navodi, miješanje i podudaranje različitih vakcina može da pruži rješenje, a za razliku od oksfordske vakcine koja koristi adenovirus šimpanze, ruska valcina koristi dva različita adenovirusa kako bi podstakla jači i dugoročniji imuni odgovor.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se