1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

„Nije vrijeme da se poziva cijelo selo na slavu i da se ide nepozvan“

Komandant vojne bolnice na Karaburmi dr Ivo Udovičić na današnjoj sednici Kriznog štaba rekao je i da je zaraza korona virusom toliko uzela maha da se u Srbiji više ne može reći ko se gde zarazio, te da bi i neko od prisutnih mogao biti nosilac zaraze. Rekao je i koje su preporuke kliničara, ujedno dajući svoj odgovor na pitanje o predstojećim slavama, među kojima i najvećom srpskom slavom, koja predstoji za nekoliko dana.

– Niko više ne zna gde se zarazio. To govori koliko je virus rasprostranjen. I kad smo zajedno u jednoj prostoriji, moramo držati distancu i nositi masku. Niko od nas ovde ne zna da li je nosilac virusa. Zaraženi su najinfektivniji prva dva dana, a oni su tad bez simptoma. To što oni ne znaju, to je najveći problem.

Što se tiče preporuka, one su za nas kliničare jednostavne: držite distancu i nosite masku. Ništa više i ništa manje, samo to. Stadion, utakmica za vreme španske groznice, svi na stadionu nose maske. Postoji fotografija. Kod nas je izgleda to nemoguće – kazao je.

Komentarišući predstojeći slavski period, osvrnuo se i na svoj poziv na doček Nove godine u VMC Karaburma, ističući da je bila reč o pozivu u zelenu zonu.

 Što se tiče slava i za Novu godinu, odmah da kažem da je poziv bio za zelenu zonu. Slavu treba proslaviti onako kako čak i crkva nalaže: u krugu porodice, najbližih uz sveću i kolač, a ne kako smo mi navikli po kafanamaTo je u poslednje vreme pomodarstvo. Treba se vratiti iskonskim vrednostima, pa slavu proslaviti u krugu porodice. Nije vreme da se poziva celo selo niti da se ide nepozvan.

Mi epidemiju ne možemo savladati, ali je možemo staviti pod kontrolu, kao letos. I to samo našim ponašanjem. Tada bismo mali broj zaraženih, da ne opteretimo toliko zdravstvene kapacitete. Da medicinari mogu da dišu, da se leče i oni koji nisu kovid pozitivni. Zamislite koliko ima ljudi koji čekaju na operacije i ne znaju šta sve imaju, a ne smeju da odu kod lekara da se ne bi zarazili – upozorio je ističući da tek 20 odsto zdravstvenih kapaciteta radi u nekovid sistemu.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se