10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

„Džaferović-Komšić BiH“ pala pred Ruskom federacijom

ZVORNIK – Zastava BiH ovih dana bila je najčešće izgovorena riječ u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, pa i regionu.

Zbog ove zastave koju je, kao i sve drugo, nametnuo OHR, bošnjački članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, navodno, odbili su susret sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Džaferović i Komšić, koji su direktni proizvođači ovog diplomatskog skandala, ponavljaju kako BiH zastave nije bilo na zvaničnom susretu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra Lavrova u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, što je za njih, kako su naveli, ponižavanje BiH.

Njihovo pravdanje vjerovatno nije odraz političkog umijeća ovog dvojca.

Zastava bi trebalo da bude simbol zemlje-države koji proističe iz duše i volje naroda. Sve što proističe iz narodne volje ima neograničeno trajanje koje simbolizuje vječnost i države i naroda koji u njoj žive.

Sve što je nametnuto, može trajati neko vrijeme prisilom, ali je na duže staze osuđeno na propast.

Zastava BiH, koju je 1998. godine narodima BiH nametnuo visoki predstavnik Karlos Vestendorp, ne izaziva nikakav osjećaj državnosti kod srpskog naroda u Republici Srpskoj. Ne prihvata je kao svoju i odnosi se prema njoj kao nametnutom platnu bez duše.

Događaji pokazuju da ni druga dva naroda u BiH, Hrvati i Bošnjaci, sve manje žude za zastavom koju je nametnuo Karlos ili OHR. Svejedno.

Bošnjaci sve češće ističu zastavu bijele boje sa štitom i ljiljanima koja je bila u upotrebi u dijelu Federacije do 1998. godine, odnosno do nametnutog Vestendorp zakona o zastavi, dok Hrvati imaju svoju zastavu sa crveno-bijelim poljima.

Zato Džaferovića i Komšića, a posebno Komšića, ne bi trebalo da čudi što je u Istočnom Sarajevu izostala ili, u brzini, zaboravljena nametnuta zastava BiH.

Ako Komšić ne može da oprosti što je na prijemu Lavrova u Istočnom Sarajevu izostala nametnuta Karlos-OHR zastava BiH, onda kako može da, iz moralnih razloga, podnese da je upravo on – Komšić nametnuti predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH.

Morao bi Komšić, napokon, da razlikuje nametnuto od stvarno željenog.

I mišljenje građana Zvornika potvrđuje tezu da nametnuto nema nikakvog dometa u svijesti ljudi.

U razgovoru sa desetak građana ovog grada različite starosne dobi, niko nije znao da opiše kako izgleda nametnuta zastava BiH, čak su neki tvrdili da uopšte ne znaju da postoji takva zastava. Jedan od starijih sagovornika rekao je da se sjeća samo zastave Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da nikada ne bi bio u stavu mirno pred nekom nametnutom zastavom.

Zbog nametnute zastave koja nije proistekla iz volje naroda, pala je „Džaferović-Komšić BiH“ pred Ruskom Federacijom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se