5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Dodik: Prijateljski odnosi sa Rusijom i podrška Dejtonskom sporazumu

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da Republika Srpska i Rusija imaju veoma dobru ekonomsku saradnju koja se realizuje kroz niz projekata, te da nema nijednog otvorenog pitanja.

„Posebna mi je čast što je Lavrov došao u prijateljsku Republiku Srpsku i pričali smo o prijateljskim odnosima koji su dobri i nema nijednog otvorenog pitanja“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Dodik je napomenuo da je veoma simbolično što je Lavrov došao na dan potpisanja Dejtonskog sporazuma, iako to nije bilo planirano jer je trebalo da dođe ranije.

Dodik se zahvalio Ruskoj Federacije na kreiranju i donošenju Dejtonskog sporazuma, a prije svega na njegovoj podršci i implementaciji.

„Ta podrška danas je bila veoma važna i dovela nas do toga da shvatimo da u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže Dejtonskog sporazuma, a ne da se bave raznim bravurama i to je bila jedna od tema dašanjeg razgovara“, naveo je on.

Dodik je ukazao da Dejtonski sporazum nije napravljen da bi bio promijenjen, bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

„Mi smo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu, a danas tražimo da Kancelarija visokog predstavnika bude ukinuta, a ne da se produžava mandat i agonija koju ovde predstavljaju“, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je istakao da su bonska ovlaštenja prevara i podvala i da je Savjet za implementaciju mira forman mimo Dejtonskog sporazuma i da nije mogo dati takva ovlaštenja bilo kom visokog predstavniku.

„PIK je rekao da pozdravlja namjeru, ali nije dao ovlaštenja, zato svi zakoni koje je donio visoki predstavnik moraju biti ukinuta“, poručio je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se