15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Napadi na Srpsku ohrabreni pobjedom Bajdena

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjedavajući tog tijela Milorad Dodik izjavio je da je danas informisao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o pitanjima vezanim za status Republike Srpske, s obzirom na činjenicu da je ona, kako je kazao, napadnuta.

Ocijenio je da je taj napad samo dio napada protiv Srbije i Aleksandra Vučića kako bi on bio eliminisan sa političke scene, a došao neko ko bi bio „sluga Zapada“.

„Opšta je namjera političko-muslimanskog Sarajeva da Srbija bude slaba, umjesto da iskoriste političku situaciju i da sa Vučićem razvijaju miran i ekonomski razvijen region. Ali, oni to ne žele, jer su isfrustrani prošlošću“, rekao je Dodik novinarima poslije sastanka s predsjednikom Srbije.

Jedno od najvažnijih pitanja za budućnost je, kaže Dodik, stav Srbije da se poštuje stav Vučića o integritetu BiH, prije svega međunarodno-pravni i teritorijalni, a da su unutrašnja pitanja BiH stvar njenog Ustava.

Aktuelni problemi su, dodao je, to što je „uloga visokog predstavnika srušila Dejtonski sporazum“ da bi, kako kaže, legalizovala kriminal.

A jasno je, ističe, i zašto baš sada idu napadi, te precizira – zato što su ohrabreni pobjedom Džozefa Bajdena.

„Mi vjerujemo Srbiji i prije svega Vučiću i njegovom odnosu prema srpskom narodu. Sve su to stvari o kojima smo pričali. Važno je da na to imamo pravo po Dejtonskom sporazumu“, rekao je Dodik i dodao da prethodne garniture vlasti u Srbiji nisu ni smjele da se pozivaju na taj mirovni sporazum.

Upitan da komentariše tvrdnje Sonje Biserko u njemačkim i hrvatskim medijima, Dodik kaže da je sramno da to govori žena koja uživa svaku demokratsku slobodu.

„Sve je to laž i konstrukcija, samo se intenzivira kada dođe neki datum. To je koordinisano“, rekao je.

Ako se na saslušanju Spoljnopolitičkog komiteta kaže da Srbija mora da prizna Kosovo, to je ultimativan zahtjev koji ne dozvoljava drugačije ponašanje, rekao je Dodik i dodao da se smatra da u suprotnom treba srušiti Vučića.

Kao da su, dodao je, najveći problem na Balkanu Vučić koji brani Kosovo i koji je učinio najviše da Balkan bude stabilan i Dodik koji brani Republiku Srpsku, .

„Ako se sruši Vučić, sve će biti lako sa Republikom Srpskom i Srbijom, dođe neko ko će priznati Kosovo, a njemu neće biti važna Republika Srpska, to je taj koncept muslimanskog Sarajeva“, rekao je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se