23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Đoković najbolji teniser i četvrti sportista Evrope

Đoković je sakupio 85 bodova, skoro 100 manje od ovogodišnjeg laureata Roberta Levandovskog.

Poljska novinska agencija (PAP) sprovela je anketu za 63. godišnju nagradu za izuzetan doprinos sportu u prethodnih 12 mjeseci.

Vodeće evropske agencije kao što su AFP, DPA i EFE su bile uključene u izbor i glasale za najbolje sportiste, među kojima se istakao poljski napadač i fudbaler minhenskog Bajerna.

Levandovski je dobio 180 poena, ispred Luisa Hamiltona sa 176, Armanda Duplantisa koji je skupio 169 i Novaka Đokovića.

Đoković je proglašen najboljim teniserom u Evropi, pošto je završio mjesto iznad najvećeg rivala Rafaela Nadala, koji je dobio ukupno 72 boda. Prvih 10 kompletirali su slovenački biciklisti Primož Roglič i Tadej Pogačar, košarkaš Јanis Adetokumbo, šampionka Rolan Garosa Iga Švjontek i Tereza Јohaug.

Novak je osvojio četiri titule, uz osmi trofej na Australijan openu i zaradio je više od 6,4 miliona dolara od turnirskih nagrada. Šesti put u karijeri je sezonu završio kao „broj 1“, čime je izjednačio rekord legendarnog Pita Samprasa.

Osvajač 17 grend slemova je tri puta u karijeri proglašavan najboljim sportistom Evrope u izboru agencija, bilo je to 2011, 2015. i 2018. godine, po čemu je drugi najuspješniji teniser iza Rodžera Federera, koji je laskavo priznanje dobijao u pet navrata.

Što se Levandovskog tiče, dominirao je evropskim fudbalom sa Bajernom iz Minhena, sa kojim je osvojio pet trofeja, uključujući i onaj u Ligi šampiona.

Poljak je postigao 45 pogodaka u kalendarskoj godini i dobio nagrade Fife i Uefe za najboljeg fudbalera.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se