15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Bivši obavještajac: Tuđman od pape kupovao nezavisnost umjetninama

BEOGRAD – Bivši obavještajac Kontraobavještajne službe (KOS) Vladimir Jadrijević izjavio je da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman od pape umjetninama kupovao nezavisnost, te da je obavještajna služba znala sve o pripremama za rat u Hrvatskoj.

Jadrijević, koji je po nacionalnosti Hrvat, završio je u zagrebačkom zatvoru 1991. godine i tamo ostao 58 dana nakon što je grupa nekadašnjih operativaca JNA raskrinkala istinu o hrvatskoj nezavisnosti.

„Pali smo zbog izvještaja centrali u Beogradu da je Tuđman u Vatikan papi Vojtili poslao kombi pun neprocjenjivih umjetnina iz kolekcije Ante Topića Mimare, kao zalog za nezavisnost, a koji je volšebno `ugledao svjetlost dana`“, rekao je Jadrijević za „Večernje novosti“.

On je naveo da je u Beograd poslao nebrojene izvještaje o tome šta se dešava u Hrvatskoj.

„Vojska je imala spiskove ko se od ustaša vratio u Hrvatsku, njihove brojeve pasoša, adrese, ko ide u Njemačku i kampove za obuku. Znalo se sve o nabavci uniformi, municije, oružja, vozila“, kaže Jadrijević.

Jadrijević, koji danas živi u Beogradu, naglasio je da grupa obavještajaca u Hrvatskoj nikada nije do kraja razbijena.

Njih sedam je razmijenjeno 1991. godine, neki su ostali u Hrvatskoj jer su prihvatili „kule i gradove“, a neki su na „različite načine nestali ili su se primirili“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se