5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Zašto Putin još nije čestitao Bajdenu?

Rusija smatra da je ispravno da se sačeka da u Americi i zvanično budu saopšteni rezultati izbora za predsjednika, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje novinara kada će ruski predsjednik čestitati novom američkom predsjedniku.

Upitan zašto je Putin aktuelnom predsjedniku Donaldu Trampu čestitao prošli put odmah nakon izbora, dok Džozefu Bajdenu nije, Peskov objašnjava da je sada najavljeno da će pred sudom biti osporeni rezultati.

„Razlika je očigledna. Vidite da tamo predstoje neke pravne procedure koje je najavio aktuelni predsjednik, zato se situacija i razlikuje. Zato smatramo da je korektno sačekati zvaničnu objavu. Tada (na prethodnim izborima) nije bilo najave da će se pred sudom osporavati rezultati“, rekao je Peskov.

Peskov je, međutim, rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa bilo kojim američkim predsjednikom i nada se da će sa novim američkim liderom uspjeti da uspostavi dijalog i postigne dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa.

„Predsjednik Putin je više puta rekao da će poštovati bilo koji izbor američkog naroda i da će biti spreman na saradnju sa bilo kojim izabranim američkim predsjednikom. U svakom slučaju, nadamo se da ćemo s novim predsjednikom uspjeti da uspostavimo dijalog i dogovorimo se o normalizaciji bilateralnih odnosa. Tim prije što se veliki dio tih bilateralnih odnosa – imajući u vidu stabilnost i bezbjednost – tiče ne samo naših naroda, već praktično čitavog svijeta“, rekao je Peskov.

Bajden je u nedjelju proglasio svoju pobjedu na izborima, nakon što su to uradili i američki mediji, a aktuelni predsjednik Tramp je uzvratio da je daleko od toga da su izbori završeni i da će pravdu tražiti na sudu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se