5.9 C
Zvornik
24. април 2024.

U Osmacima otkriven novi tip stećaka

OSMACI – Na teritoriji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije do sada je evidentirano oko 70 000 stećaka. Prema obliku, najčešća podjela stećaka je na ploču, sanduk, sarkofag (šljemenjak), stub i stelu, sa brojnim tipovima i podvrstama. Jedan od tih tipova je i dvojni stećak.

Dvojnim stećcima nazivaju se stećci izrađeni od jednog kamenog bloka“, ističe Goran Popović, master istorije.

novi tip stećka u osmacima2 Copy

-Do sada je evidentirano samo oko 50 dvojnih stećaka. Najčešće su to dvojni sanduci i dvojni sarkofazi, mada su poznati i kombinacije sarkofaga i sanduka, kao i sanduka i ploče. Ovo otkriće je značajno jer sada znamo da su klesani i dvojni stećci u obliku stele, rekao je Popović za Zvornik Danas.

Kao i većina srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na lokalitetu Žarkulja, dvojna stela je srušena i pomjerena sa originalnog mjesta stajanja.

-Na steli se jasno vidi dio koji se nalazio u zemlji. Sjeverna stela dvojnog stećka je visine 96 cm i dužine 55 cm dužine, dok je visina južne stele 102 cm i dužina 47 cm, kaže Popović.

novi tip stećka u osmacima Copy

Stećak u obliku dvojne stele otkriven je prilikom realizacije projekta „Evidentiranje kulturnih dobara na području opštine Osmaci“, koji je finansirala opština Osmaci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se