Ex-YuPolitikaSvijet

Slučaj proterivanja ambasadora: Oglasila se i EU posle skandala koji je izazvala Crna Gora

Evropska komisija, povodom međusobnog proterivanja ambasadora iz Crne Gore i Srbije, naglasila je da su dobrosusedski odnosi osnova za naperdak zemalja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Poštovanje dobrosusedskih odnosa je kamen temeljac za proces proširenja, pridruživanja i stabilizacije. I Srbija i Crna Gora dobro napreduju na putu evrointegracija – poručili su iz Komisije.

Zemlje članice EU na sastanku ambasadora sutra bi trebalo da se dogovore oko godišnjih zaključaka o zemljama iz procesa proširenja koji će biti usvojeni na Savetu ministara opštih poslova 8. decembra.

Da podsetimo, juče su iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore saopštili su da je ambasador Srbije u ovoj državi Vladimir Božović proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Kao razlog, iz ministarstva su naveli da je Božović Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao „oslobođenom“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda, čime je, kako su naveli u saopštenju, „unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore“, koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, „ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš“.

Usledila je potom recipročna reakcija Srbije, pa je crnogorskom ambasadoru u našoj zemlji, Tarzanu Miloševiću, naloženo da u roku od 72 sata napusti našu zemlju., da bi danas, dan kasnije, premijerka Ana Brnabić saopštila da smo tu odluku povukli, čime je Srbija praktično još jednom pokazala u kolikoj meri se zalaže za mir i stabilnost u regionu, za razliku od Mila Đukanovića i njegovih poslušnika koji će još kratko vreme vršiti izvršnu vlast u Crnoj Gori.

Izvor
srbijadanas.com
Back to top button
Close
Close