23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SDS nestao u Doboju

SNSD je jedina stranka koja je osvojila odborničke mandate u svim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, dok nekada najveća politička partija u Srpskoj – SDS prvi put nije prešla cenzus u tri lokalne zajednice, među kojima je i nekada najveći bastion ove stranke Doboj.

SDS je u Doboju osvojio 490 ili mizernih 1,16 odsto glasova, a koliko je to poražavajući rezultat najbolje govori to što je u ovom gradu bilo duplo više, odnosno 1.243 nevažeća listića. Ova stranka je manje od tri odsto glasova osvojila i u Mrkonjić Gradu i Kneževu, gdje više neće imati svoje odbornike, isto kao u opštini Jezero, gdje nije ni učestvovala na izborima jer nije imala svoju listu, dok je u Oštroj Luci osvojila 3,02 odsto glasova i tako uspjela da pređe cenzus.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević, koji je po treći put pobijedio u trci za načelnika Teslića, kaže da ukupan rezultat ove stranke nije dobar.

– Napravljeni su veliki rezultati u pojedinim dijelovima Srpske, ali ukupan rezultat SDS-a zahtijeva ozbiljnu analizu i to bez odugovlačenja i preduzimanje određenih izmjena u načinu funkcionisanja i infrastrukturi stranke, kao i na obnovi stranačkog identiteta. Temelji za 2022. godinu postoje, ali ne smije se padati ni u kakvu euforiju. Bez obzira na to što imamo odlične rezultate u određenim dijelovima RS, ukupan rezultat SDS-a nije dobar – kaže Miličević.

Prilično iznenađenje predstavlja činjenica da PDP nije prešao cenzus u desetak opština i gradova. Stranka Branislava Borenovića u naredne četiri godine biće bez odbornika u Doboju, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Šamcu, Trnovu, Stanarima, Nevesinju i Ljubinju, kao i u Tesliću, gdje su odbornici ove stranke u proteklom periodu bili dio skupštinske većine zajedno sa SNSD-om.

Portparol PDP-a Anja Petrović kaže da će u ovoj stranci analizirati ukupne rezultate i preduzeti određene mjere.

– Što se tiče Doboja, upućen je zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora kako bi građani iskazali svoju demokratsku volju u skladu sa zakonom. Što se tiče ostalih lokalnih zajednica, poslije detaljne analize će se vidjeti šta su uzroci lošeg rezultata i u skladu s tim će se preduzeti određeni koraci – kaže Petrovićeva.

Kada je riječ o strankama vladajuće koalicije, Socijalistička partija nije prešla cenzus u desetak opština, a najveće lokalne zajednice u kojima socijalisti neće imati odbornike su Teslić, Pale, Istočno Novo Sarajevo, Višegrad, Rogatica, Gacko, Ljubinje i Srbac, gdje je ova stranka osvojila samo šest glasova. I SPS će biti bez odbornika u desetak lokalnih zajednica od ukupno 41 u kojoj su nastupili na izborima. Neprijatno iznenađenje predstavlja rezultat aktuelnog načelnika Ljubinja Darka Krunića koji je 2016. godine kao kandidat DNS-a osvojio načelnički mandat sa 1.284 osvojena glasa. Krunić je u nedjelju kao odbornički kandidat SPS-a osvojio samo 54 glasa. Ni Ujedinjena Srpska nije osvojila odborničke mandate u svim lokalnim zajednicama, a iznenađenje je to što je ova stranka ostala ispod cenzusa u Doboju.

Zajednička lista DEMOS-NDP u Prijedoru je osvojila samo 2,21 odsto glasova. Veliko razočarenje je i lista NS-NDP koja je u Gradišci osvojila samo 1,23 odsto glasova, a NDP Dragana Čavića je cenzus prešao u svega nekoliko lokalnih zajednica, ali ne i u Doboju, gdje je osvojio manje od tri odsto glasova i gdje je NDP-ov ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević osvojio samo 344 glasa.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je juče da je zadovoljan rezultatima stranke, jer je osvojila 75 odborničkih mandata i mjesto načelnika Šekovića.

– DEMOS je najbolje rezultate ostvario u Zvorniku i Šekovićima, a dobri rezultati postignuti su i u Bijeljini, Palama, Doboju, Gradišci, Foči, Čelincu i još nekim lokalnim zajednicama – rekao je Čubrilović.

U DNS-u nisu nezadovoljni

Šef Glavnog izbornog štaba DNS-a Dragomir Jovičić kaže da u ovoj stranci nisu nezadovoljni postignutim rezultatom.

– Osvojili smo oko 57.000 glasova, ali s obzirom na to da još nisu prebrojani svi glasovi, to nije konačan rezultat, zbog čega nemamo ni tačan broj odborničkih mandata. S obzirom na sve okolnosti i dešavanja u posljednje vrijeme, mi smo zadovoljni iako smo mogli bolji rezultat napraviti u Prijedoru, Bijeljini i Zvorniku – kaže Jovičić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se