4.3 C
Zvornik
27. новембра 2022.

EK: Vakcine svim zemljama članicama EU u isto vrijeme

BRISEL – Evropska komisija pregovora sa proizvođaćima potencijalnih vakcina portiv Kovid19 „u ime cijele EU“, i nema „paralelnih pregovora zemlja članica sa farmaceutskim kompanijama“, kažu u Briselu.

Povodom najava nekih zemalja članica o različitim treminima za početak vakcinacije protiv Kovid 19, u EK naglašavaju da će vakcine biti dostupne svim zemlja čalnicama u isto vrijeme i pod istim uslovima.

„EU zajedno pregovara sa kompanijama koje razvijaju vakcine i zakjučujemo zajednički ugovor s njima. Kada vakcina dobije ‘zeleno svjetlo’ i autorizaciju Evropske agencije za lijekove, onda zemlje članice mogu da počnu da naručuju vakcine“, kaže portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će se prve autorizacije za vakcine protiv kovid 19 za upotrebu na teritoriji EU dati do kraja decembra 2020. godine.

Istovremeno, u EK kažu da nisu u mogućnosti da definišu koliko brzo će se nakon autorizacije vakcine vakcine naći u prodaji.

„Kada ce se tačno vakcine naći na tržištu i biti spremne za kupovinu zavisi od procedura, ali mi pokusavamo da radimo što je brže moguće imajući u vidu bezbjednosne preporuke“, navode u Komisiji.

U Briselu navode da nakon što Evropska agencija za lijekove da „zeleno svjetlo“ u drugoj polovini decembra, Komsija mora da da svoju dozvolu za stavljanje vakcina na tržište EU.

U okviru EU stretegije vakcinacije, u Briselu insistiraju da se za potrebe zemalja članica pregovara sa farmaceutskim kompanijama koje će svoju vakcinu proizvoditi na teritoriji Evrope.

Naglašava se da će sve zemlje članice u isto vrijeme i pod istim uslovima dobiti odobrene vakcine koje, po potrebi, mogu da podijele i trećim državama na osnovu bilateralnih sporazuma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se