9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Apeli stanovništvu da poštuju mjere, bolnički kapaciteti na izmaku

Brojke i dalje divljaju. Kapaciteti su na izmaku. Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo, apel je to koji i danas stiže iz institucija.

Koliko je stanje alarmantno najbolje znaju zdravstveni radnici. Pritisak koji klinički centar trpi postaje neizdrživ. Ukupno je hospitalizovano 308 pacijenata, većina ima tešku kliničku sliku, a borba za vazduh je gotovo neprestana. Ljekari kažu gužve su zastrašujuće, a osoblje potpuno iscrpljeno. Još jednom su zamolili građane da krajnje ozbiljno shvate situaciju.

-Ja zaista mislim i apelujem na kompletno stanovništvo Republike Srpske da ove brojke treba da upale alarm, zaista su zastrašujuće čak i za nas zdravstvene radnike, morali bi na neki način da pomognemo sami sebi, KC ima kapacitete ali poslije osam mjeseci pritiska bez dana jednog odmora – rekla je Renata Tamburić, doktor UKC Republike Srpske.

Slom zdravstvenog sistema doveo bi do toga da mnogi pacijenti ne budu zbrinuti, zato se pravila moramo pridržavati, ponovila je to i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Za sada kaže sve funkcioniše ali da bi tako i ostalo mjere se moraju poštovati.

-Da bismo očuvali to moramo da u epidemiološkom smislu slušamo stručnjake, a oni kažu maska, distanca, što više na otvorenom, higijena, nema neka novostm da ima mi bi je koristili prema tome do nas je – istakla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske.

Moramo biti svjesni da ukoliko broj oboljelih ovim tempom nastavi da raste dostići će se maksimum i problem smještaja pacijenata neće se moći rješavati, kaže to premijer Radovan Višković. Svi u svijetu pridržavaju se istih mjera i samo na taj način, kaže, može izbjeći crni scenario.

-Zato apelujem na građane da svaki gađanin pojedinačno može da da doprinos i može da zaštiti i bolnički sektor i privredu i zdravlje, ja ne znam šta više možemo govoriti osim ljudi, moramo poštovati mjere – naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Bolnice širom Srpske su na granici iscrpljenosti. Nekoliko bolnica proširuje kapacitete. Odlučeno je da bijeljinska banja Dvorovi postane kovid bolnica sa 101 krevetom i tu će biti smješteni pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se