18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Vlada Srpske usvojila zaključke o radu Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu

+- Na prijedlog predsjednika Komisije profesora Rafaela Izrelija koji se obratio putem video-linka, Vlada Srpske je primila izvještaj k znanju i usvojila zaključke – rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić na konferenciji za novinare.

Kojić je naglasio je da će Vlada Srpske prihvatiti rezultate ovog Izvještaja.

Vjeruje da će sagledavanje istine doprinijeti pomirenju između naroda u BiH – kaže Kojić.

Naglasio je da su Izvještajem obuhvaćena silovanja, ubistva i drugi zločini nad Srbima, te da pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena u totalitetu.

Istakao je da su autori, u zavisnosti od svojih referenci i stručnosti, obrađivali svako svoj dio poglavlja, te da stoje u punom kapacitetu iza kompletnog Izvještaja.

Kojić je naveo da je Centar dostavio svu dokumentaciju koju je Međunarodna komisija tražila na uvid, te da su korišteni domaći i međunarodni izvori.

Međunarodna komisija je informacije i dokumenta tražila i od institucija Federacije BiH, ali, nažalost, nijedan dokument nije dostavljen – rekao je Kojić.

On je dodao da je Međunarodna komisija završila svoj rad i na Izvještaju za Srebrenicu, te da su u toku tehničke stvari, kao što je lektorisanje i prevod, nakon čega će i ovaj izvještaj biti predstavljen javnosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se