VIJESTI

Vlada Srpske usvojila zaključke o radu Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održana je posebna sjednica Vlade Republike Srpske, na kojoj se razmatrao Izvještaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine.

+- Na prijedlog predsjednika Komisije profesora Rafaela Izrelija koji se obratio putem video-linka, Vlada Srpske je primila izvještaj k znanju i usvojila zaključke – rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić na konferenciji za novinare.

Kojić je naglasio je da će Vlada Srpske prihvatiti rezultate ovog Izvještaja.

Vjeruje da će sagledavanje istine doprinijeti pomirenju između naroda u BiH – kaže Kojić.

Naglasio je da su Izvještajem obuhvaćena silovanja, ubistva i drugi zločini nad Srbima, te da pokazuje da je srpska zajednica u Sarajevu uništena u totalitetu.

Istakao je da su autori, u zavisnosti od svojih referenci i stručnosti, obrađivali svako svoj dio poglavlja, te da stoje u punom kapacitetu iza kompletnog Izvještaja.

Kojić je naveo da je Centar dostavio svu dokumentaciju koju je Međunarodna komisija tražila na uvid, te da su korišteni domaći i međunarodni izvori.

Međunarodna komisija je informacije i dokumenta tražila i od institucija Federacije BiH, ali, nažalost, nijedan dokument nije dostavljen – rekao je Kojić.

On je dodao da je Međunarodna komisija završila svoj rad i na Izvještaju za Srebrenicu, te da su u toku tehničke stvari, kao što je lektorisanje i prevod, nakon čega će i ovaj izvještaj biti predstavljen javnosti.

Izvor
RTRS
Tagovi
Back to top button
Close
Close