1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Uručena posthumna odlikovanja porodicama 45 boraca VRS

ZVORNIK – Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin uručio je danas u Zvorniku medalje zasluga za narod porodicama 45 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ sa područja Zvornika, Milića, Vlasenice, Bratunca i Srebrenice.

Uručenju posthumnih odlikovanja prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

Posthumno je odlikovano 39 boraca VRS iz Zvornika, tri iz Milića, i po jedan iz Vlasenice, Bratunca i Srebrenice.

Župljanin je prije uručenja odlikovanja prenio pozdrave predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović svim porodicama poginulih boraca VRS.

On je, obraćajući se porodicama poginulih boraca, rekao da se treba ponosno i dostojanstveno sjećati svih naših heroja koji su, vođeni najčistijim osjećanjima i časnim plemenitim ciljevima, dali živote za Republiku Srpsku, njen narod i slobodu u kojoj današnje generacije uživaju i u kojoj treba da uživaju buduća pokoljenja.

„Dužnost i stalni zadatak Republike i njenih institucija je da obezbijede siguran i zadovoljavajući pravni i finansijski okvir za rješavanje statusnih pitanja boraca, ratnih vojnih invalida i porodica boraca odbrambeno-otadžbinskog rata“, istakao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, to je sveta i trajna ljudska dužnost i odgovornost i ona treba da traje sve dok postoji srpski narod i Republika Srpska.

„Ukoliko se ne budemo sjećali, podsjećali i prenosili istinu na naša pokoljenja, ona će jednog dana pasti u zaborav i tog dana će nestati Republika Srpska“, rekao je Župljanin.

On je podsjetio da je Republika Srpska nastala u teškim vremenima, u odsustvu razumijevanja okruženja i svijeta za ono što je srpski narod ovdje želio da ostvari, a to je sloboda i ravnopravnost sa drugim narodima i ništa više.

„Istina mora na kraju da pobijedi, a istina je da je jedan narod stvarao Republiku Srpsku jer je to htio, želio i volio“, rekao je Župljanin i dodao da su poginuli za Republiku Srpsku u najvećem uvjerenju dali živote za slobodu budućih pokoljenja.

Župljanin je istakao da Republika Srpska uručenjem ovih odlikovanja iskazuje svoj patriotski odnos prema poginulim brcima i njihovim porodicama.

Ivanović je rekao da će grad Zvornik i Gradska uprava i u narednom periodu pružati podršku porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima kroz različite projekte.

On je naveo da se ti projekti, prije svega, odnose na sufinansiranje stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, stipendiranje studenata i pružanje jednokratnih pomoći, kao i na podsticaje zapošljavanju i samozapošljavanju koji se finansiraju iz budžeta grada Zvornika.

Uručenju posthumnih odlikovanja u prostorijama Gradske uprave prisustvovao je i predsjednik Republičkog udruženja porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je 130 poginulih boraca Vojske Republike Srpske povodom Vidovdana – krsne slave VRS i 15. septembra – Dana nestalih i poginulih Republike Srpske, na inicijativu Boračke organizacije i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se