2 C
Zvornik
20. април 2024.

Slovenija uvodi karantin: Crni rekord zatvara gradove

U Sloveniji će od petka u sedam od 12 regiona biti uveden karantin, kako bi se spriječilo širenje korona virusa, odlučila je vlada te zemlje.

Od ponoći na snagu stupa i uredba o zabrani okupljanja više od 10 osoba bilo na javnim ili privatnim mjestima u centralnoj Sloveniji, Gorenjskoj, Koroškoj, Zasavju, Posavju, Savinjskoj i jugoistočnom dijelu Slovenije.

Takva mjera, uvedena je u ovim regionima jer je u protekle dvije nedelje, u prosjeku po 140 stanovnika na 100.000 oboljevalo od virusa kovid-19.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je na konferenciji za novinare da stanovnicima ovih regiona tokom trajanja karantina neće biti dozvoljeno da izlaze iz tog regiona niti da ulaze u druge, uz određene izuzetke poput odlaska na posao ili zbog posla, odlaska kod ljekara ili u apoteku, pružanja pomoći rođacima.

Hojs je dodao i da će biti dozvoljeno posjećivanje groblja i sahrana, a biće dozvoljen i tranzit kroz regione.

Takođe, rekao je on, u tim regionima obavezno je nošenje maski i napolju, ne samo u zatvorenim prostorima, osim za djecu do šest godina.

U regionima koji su pogođeni karantinom nalazi se 117 od 212 opština, te gradovi poput Ljubljane, Kranja i Celja, dok Maribor i Koper nisu obuhvaćeni odlukom.

Hojs je dodao da se za sada neće mjenjati uredba o granicama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se