24.3 C
Zvornik
29. септембра 2022.

Salkić traži „bosanski“ a govori i piše srpskim jezikom

Ramiz Salkić, funkcioner Stranke demokratske akcije /SDA/, opet se, ovoga puta, saopštenjem oglašava tvrdnjom da „vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bez ikakve sankcije i ozbiljnh posljedica provode sistemsku diskriminaciju u obrazovnom procesu ovog entiteta nad bošnjačkom djecom“.

Podsjećati Salkića da Republika Srpska nije bosanskohercegovački entitet, izgleda, ne vrijedi, ali mu treba stalno ponavljati da je Republika Srpska, po Dejtonskom sporazumu, pravni samostalni međunarodni subjekt, koji zajedno sa Federacijom BiH, čini bosanskohercegovačku zajednicu.

Salkić u saopštenju lamentira da vlasti Republike Srpske kršeći Ustav i provodeći diskriminaciju dozvoljavaju Srbima i Hrvatima da svoj jezik oslove onako kako osjećaju i žele, dok Bošnjaci nemaju pravo da svoj jezik nazivaju „bosanskim“.

Salkića, koji je i potpredsjednik Republike Srpske, treba podsjetiti da je saopštenje, koje je njegov kabinet proslijedio javnosti, pisano srpskim jezikom, uz poneku pozajmljenu hrvatsku riječ kao što je, naprimjer, „saopćenje“.

Ramiz Salkić uporno spočitava vlastima Republike Srpske da diskriminišu bošnjačku djecu u pogledu izučavanja jezika, a on sam i verbalno i pisano koristi srpski, uz poneku umetnutu hrvatsku riječ.

Salkićev kabinet u saopštenju nije upotrebio ni jednu riječ „bosanskog jezika“, nego srpski, sa nekoliko riječi hrvatskog jezika, iz razloga što, jednostavno, Salkićev „bosanski jezik“ ne postoji. Postoji bošnjački, ali to Sakiću, izgleda, nije dovoljno.

Pitanje jezika riješeno je Ustavom Republike Srpske i, naravno, niko neće dozvoliti da se krši Ustav koji je na snazi, da bi Salkiću ispunio želju. Salkiću je, vjerovatno, jasno da je ustavnu odredbu, u kojoj nema „bosanskog jezika“, nametnuo visoki predstavnik.

Tada se Salkić nije oglašavao, a sada, u saopštenju, priziva predstavnike međunarodne zajednice, prije svega, OHR, OEBS, Evropsku komisiju, prijateljske ambasade, da „spriječe, privole, prisile ili šta već učine prema vlastima u ovom entitetu da prekinu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i da obrazovni proces depravoslavizuju“.

Samo, Salkić je ostao nedorečen, ali dovoljno jasan – Republiku Srpsku treba u obrazovnom sistemu depravoslavizovati i otvoriti put za islamizaciju „njegove“ BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se