4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Odredi srpske vojske iz Zvornika u bici na Kosovu 1389. godine

Srednji vijek za mnoge danas predstavlja to neko mračno razdoblje ljudske prošlosti. Šturi podaci iz tog vremena, dominacija crkve i spriječavanje svakog kulturnog i slobodnog mišljenja čovjeka, su nekih od razloga zašto je ovaj period malo omiljen kod ljudi danas. Izuzetak su filmovi i serije naravno, gdje je srednji vijek prikazan u tom nekom romantičarskom duhu.

Istorija srednjovjekovnog Zvornika takođe je slabo istražena. O Zvorniku znamo samo tu „površinu istine“, koja nikada nije zagrebana toliko da bi se o njoj moglo više pisati. Uglavnom se sve svodi na tvrđavu i njen opis, a vrlo malo o životu u toj tvrđavi. O njegovim gospodarima, takođe imamo malo toga, ali kada se sve pogleda, sasvim dovoljno za neko dalje istraživanje.

Grb Zlatonosovića Copy
Grb Zlatonosovića

Kada se govori o srednjovjekovnom Zvorniku, u prvi plan pada srednjovjekovna bosanska vlasteoska porodica Zlatonosović, koja je upravljala oblašću Usore, u čijem se okviru nalazio i Zvornik. Oni su jasan pokazatelj da je na mjestu Zvornika, postojao grad i prije 1410. godine, gdje se u nekoliko izvora pominju odlasci članova ove porodice, u utvrđeni grad na Drini u oblasti Usore. Ono što je zanimljivo, a vezuje se za ovu porodicu je činjenica da su učestvovali u bici na Kosovu 1389. godine. O prvom Zlatonosoviću malo se zna, čak mu ni ime nije ostalo zabilježeno, ali se zna da je bio oženjen sestrom Hrvoja Vukčića. Upravo su njegovi sinovi Vlađ i Stefan, učestvovali u bici na Kosovu i bili su zarobljeni od strane Turaka. Njihovi rođaci Vukmir i Vukašin su pokušali da ih oslobode preko Dubrovačke republike 1403. godine. Međutim, napori Dubrovčana ostali su bez rezultata, i braći Stefanu i Vlađu se gubi svaki dalji trag.

Na kraju, hipotetički gledano, može se reći da su „srednjovjekovni Zvorničani“ pod zastavom Zlatonosovića, bili rame uz rame sa Vlatkom Vukovićem, koji je predvodio bosanske odrede i bio lijevo krilo vojske kneza Lazara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se