KulturaSvijet

Nobelova nagrada za književnost 2020. otišla u ruke Luiz Glik


Nobelova nagrada za književnost
 
otišla je ove godine u ruke Luiz Glik (77).

U pitanju je američka pesnikinja, rođena u Njujorku. Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući i Pulicera.

Njoj je nagrada dodeljena za „njen nepogrešiv pesnički glas koji strogom lepotom čini individualno postjanje univerzalnim“, navodi se u saopštenju.

Potomak je mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka. Prateći ovu poetiku ona tretira pesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične svakodnevne reči.

U eseju Dokazi i teorije navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem. Godine 1993. dobila je Pulicerovu nagradu za knjigu Divlji iris. Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine. Trenutno je pisac-rezident na Univerzitetu Jejl i predavač na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u državi Masačusets.

Podsetimo, Nobelovu nagradu za književnost dodeljuje Švedska akademija, smeštena u Stokholmu.

Dosad je, pored ove, dodeljeno 112 priznanja za izuzeta doprinos u literarnom svetu. Nobelova nagrada za književnost dodeljuje se od 1901. godine, a četiri puta podelile su je dve osobe. Do sada je samo 15 žena dobilo ovo priznanje. Najmlađi dobitnik bio je Radjard Kipling (najpoznatiji po svom romanu „Knjiga o džungli“ i pesmi „Ako možeš“) – imao je 41. kada je postao laureat, dok je nasstarija bila Doris Lesing, koja je za svoj opus Nobela dobila u 88. godini.

Podsetimo, prošlogodišnji laureat bio je Peter Handke, kome je Nobel dat za „za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i specifičnost ljudskog iskustva“.

Back to top button
Close
Close