14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Migranti provaljuju u kuće i vikendice i lože namještaj

Bezbjednosna situacija u Unsko-sanskom kantonu, zbog naglog zahlađenja i dolaska kišovitog vremena, mogla bi se značajno pogoršati, s obzirom na to da veliki broj migranata nema riješeno pitanje smještaja.

Iz policije su potvrdili kako je posljednjih dana sve veći broj prijava građana o provalama i nezakonitom boravku migranata u stambenim i drugim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše.

Jedan takav događaj postao je viralan, kada je vlasnik vikendice u naselju Izačić, nadomak Bihaća, u svom objektu zatekao dva migranta koji su provalili.

Na snimku, koji je potom okačio na društvenim mrežama, su dvojica muškaraca koji na podu vikendice lože vatru od parketa i dijelova namještaja i tako pokušavaju da se ugriju.

U želji da ih preplaši, zaključao je vrata vikendice i zaprijetio da će je zapaliti, nakon čega su migranti, koji su rekli da su iz Irana, provalili vrata i pobjegli.

U proteklim mjesecima u šumama nadomak Bihaća i Velike Kladuše nikao je veliki broj divljih kampova u kojima borave ilegalni strani državljani i koji su im polazište za odlazak u „gejm“, odnosno pokušaj prelaska granice s Republikom Hrvatskom.

-Dolaskom kišnog vremena i hladnijih dana veliki broj migranata koji su u šatorima krenuće u urbana područja, kako bi tamo pronašli sklonište i hranu. To će se neminovno odraziti i na sigurnosnu situaciju – istakao je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

U ovom trenutku najveći problem je nedostatak smještajnih kapaciteta za migrante, a on je posebno izražen nakon što su vlasti u Unsko-sanskom kantonu zatvorile prihvatni centar „Bira“.

Iako su međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom zatražile njegovo ponovno otvaranje, premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kažu kako o tome nema govora.

Podršku im pružaju i građani Bihaća koji se svakodnevno okupljaju ispred „Bire“, dok u Velikoj Kladuši mještani protestuju ispred „Mirala“ i traže zatvaranje tog kampa te izmještanje migranata van teritorije općine.

Gradski vijećnik u Bihaću Sej Ramić kaže kako zabrinjava ono što se poslJednjih dana dešava oko „Bire“.

-‘Bira’ je zatvorena, ali nas zabrinjava šta se oko nje dešava. Iako je prazna, radnici još dolaze, pravi se hrana i odnosi migrantima u druge centre, ali kontejneri još ne izlaze. Šta čekaju s kontejnerima, zašto ih ne prevezu U Lipu i završe posao oko zatvaranja ‘Bire’ – pita se Ramić.

Kada je u pitanju prihvatni kamp u Lipi, tamo je trenutno smješteno hiljadu korisnika, a iz IOM-a kažu kako su time kapaciteti tamo potpuno iskorišteni.

Tako ne misle u Operativnoj grupi za migrantsku krizu USK i smatraju kako se u Lipu u ovom trenutku može smjestiti do 3.000 migranata.

U međuvremenu, migranti i pored mjera zabrane i dalje pristižu na ove prostore i sada je već očito da su pred Unsko-sanskim kantonom novi problemi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se