18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Markiza kolač, zavešće vas slašću

Markiza kolač nastao od Markiza torte. Ništa ja sad nisam specijalno uradila sem što sam meru malo smanjila i poredjala piškote u dva reda. Nisam čak ni šlag stavljala jer nije bilo vremena. Čekali smo nestrpljivo da se masa stegne kako bi što pre se osladili. 

Sastojci:

6 jaja
10 kašika šećera
200 gr čokolade
125 gr maslaca
2 pakovanja piškota
mleko za umakanje piškota

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca odmah staviti u manju šerpu u kojoj će se kuvati na pari ( manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri ). Dodati žumancima 6 kašika šećera i umutiti penasto, dok ne promene boju žumanca iz tamno žute u svetlo žutu. Staviti na paru oko 10 minuta uz mešanje. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.

Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje. Masa nije vrela, nego samo vruća, žumanca su se pasterizovala. Kada se masa ohladila omekšali maslac dodati kremu i umutiti.

Ulupati zatim belanca sa ostatkom šećer u jaku panu pa je dodati kremu i varjačom, žicom ili nekom spatulom mešati dok se ne sjedini. Ne mutiti mikserom kako fil ne bi splasnuo. U dublju tepsiju ili obruč, nekih dimenzija 30 x 20 poslagati jedno pakovanje piškota umočenih u mleko po dnu. Istresti ceo fil i poravnati, a zatim preko poslagati drugi deo piškota umočenih u mleko. Ostaviti da se dobro stegne u frižideru.

Odozgo može šlag ili po želji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se