15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Korona upalila crveni alarm u Srpskoj

BANJALUKA, SARAJEVO – Povećanjem broja zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj upaljen je crveni alarm i moramo odmah reagovati kako bi se situacija stabilizovala, rekla je Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Istakla je da je dostignut nivo zaraženosti koji je viši od svih prethodnih, te da je u ovom trenutku najbitnije da se svi građani pridržavaju mjera koje je propisao Institut.

-Da ne bismo išli u potpuno zatvaranje objekata na području Republike Srpske, moramo se pridržavati svih mjera, jer se sada bolest najlakše širi – kazala je Aćimovićeva.

Dodala je da su očekivanja da će ovaj veliki broj zaraženih u narednim danima dodatno povećati broj osoba s teškom kliničkom slikom.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kazao je da je nakon određenog perioda stabilizacije, pogoršana epidemiološka situacija  .

-Nepovoljna situacija je vidljiva i u nekim lokalnim zajednicama, među kojima su Pale. Razlozi su uglavnom privatna druženja. Ako lokalne zajednice u kojima je povećan broj zaraženih ne pooštre mjere, Institut će ih predložiti – rekao je Zeljković.

Istakao je da ne možemo očekivati da epidemiološka situacija u zajednici bude nepovoljna, a da se u jednom trenutku ne pogorša i u školama.

-Još nije ustanovljeno kako će na predstojećim lokalnim izborima glasati osobe koje su pozitivne na virus korona. Ogroman pritisak je na zdravstvenom sistemu, a zdravstveni radnici su umorni i frustrirani kada vide kako se pojedini građani ponašaju – istakao je Zeljković.

Za 24 časa u BiH je na koronu pozitivno još 336 osoba, a 11 ih je preminulo od posljedica ovog virusa.

Aćimovićeva je rekla da je za 24 časa izvršeno testiranje 488 laboratorijskih uzoraka, od čega je 106 pozitivno.

-Prema mjestu boravka, 25 ljudi je iz Gradiške, 15 iz Banjaluke, 11 iz Prijedora, 10 iz Zvornika, devet iz Bijeljine, sedam iz Laktaša, šest iz Foče, četiri iz Doboja i Srpca, po tri iz Prnjavora i Čelinca, dva iz Ugljevika i Teslića i jedan iz Višegrada, Kotor Varoša, Pelagićeva, Petrova i Šekovića – navela je Aćimovićeva.

Dodala je da je za 24 časa Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen jedan smrtni slučaj od posljedica kovida-19, a radi se o ženi starije životne dobi iz Gacka.

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo su saopštili da je za 24 časa prijavljeno 1.597 uzoraka, od kojih je 228 pozitivno na virus korona.

-Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u FBiH, osim Srednjobosanskog. Zavodu je za 24 časa prijavljeno 10 novih smrtnih ishoda- navodi se u saopštenju.

Iz Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta saopštili su da su za 24 časa registrovana još dva slučaja virusa korona, a radi se o 35-godišnjoj ženi i 20-godišnjem mladiću.

Vakcinacija protiv gripa polovinom novembra

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Republici Srpskoj počeće polovinom novembra, najavio je juče Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je ova ustanova još ranije nabavila 25.000 vakcina i da je sve spremno za vakcinaciju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se