7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Kakve posljedice može da izazove odluka DNS-a da pređe u opoziciju: Dvotrećinska većina nije ugrožena

BANjALUKA – Najozbiljnije pitanje koje se nameće nakon odluke Predsjedništva DNS-a da raskine odnose sa vladajućom koalicijom i pređe u opoziciju jeste kako će se ta stranka postavljati u slučaju da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao što je uradio nekoliko puta do sada, pokrene veto i zatraži posebnu sjednicu Narodne skupštine RS.

S obzirom na to da bez sedmorice poslanika DNS-a ne postoji potrebna dvotrećinska većina, to znači da bi, u slučaju da DNS potpuno promijeni kurs i odluči da bude “ljuta” opozicija SNSD-u i njenom lideru, u pitanje mogao doći i vitalni interes Republike Srpske.

Lider DNS-a Nenad Nešić juče je bio nedostupan, a većina funkcionera njegove stranke nije odgovarala na naše pozive. Potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić kaže da ova stranka, bez obzira na odluku da pređe u opoziciju, nikada svojim djelovanjem neće dovesti u pitanje vitalni interes Republike Srpske.

– Stav Kolegijuma i Predsjedništva DNS-a je da će uvijek davati podršku srpskom članu Predsjedništva BiH kada god bude preglasan i kada god pokrene veto za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. To je čvrst i principijelan stav DNS-a kao jedine političke partije čiji funkcioneri nikada nisu digli ruku ni za jednu odluku kojom su prenošene nadležnosti sa Republike Srpske na BiH – kaže Jovičić za “Glas Srpske”.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić kaže da ne sumnja da će DNS dati podršku kada dođe do potezanja vitalnog interesa.

– Koliko znam, njihov generalni stav, a do sada su ga potvrdili nekoliko puta, jeste da srpski član Predsjedništva ne smije biti preglasavan i da će svaki put podržati odluku koju on donese. O tom pitanju, o pitanju vitalnog interesa Republike Srpske nikada nismo imali problema sa DNS-om i vjerujem da će tako i ostati – kaže Žunić za naš list.

O izlasku DNS-a iz vladajuće koalicije govorio je i predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović. On je rekao da vjeruje da nosilac koalicionog dogovora zna šta treba da uradi nakon odluke DNS-a.

– Nisam do kraja upoznat sa tom odlukom, jer je riječ o odluci druge političke opcije. Kad budemo imali ukupne odluke svih koalicionih partnera, možemo govoriti da li to istupanje može imati nekih posljedica. Vjerujem da nosilac ovog koalicionog dogovora zna šta treba da uradi – rekao je Čubrilović.

Cvijanović

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila je juče da izlazak DNS-a iz vladajuće koalicije ne može da poremeti izborni proces, niti dalji razvoj i izgradnju Republike Srpske. Ona je istakla da vladajuća koalicija nastavlja da funkcioniše.

– Naravno, govorim o svima onima koji žele da budu u koaliciji, njih je već mnogo i očekujemo dobre izborne rezultate i saradnju koja će biti jača na lokalnom i na republičkom nivou, te na nivou BiH – dodala je Cvijanovićeva.
Funkcioneri na ledu

Nakon odluke vrha DNS-a o istupanju iz vladajuće koalicije, brojni funkcioneri ove stranke našli su se na ledu. Najviše pozicionirani funkcioneri ove stranke su ministri saobraćaja i veza Đorđe Popović i uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, te ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Pored njih, na visokim funkcijama su v.d. direktora “Željeznica RS” Slavko Gligorić, direktor Opšte bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj, zatim v.d. direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić, kao i niz drugih funkcionera DNS-a. Sastanak vladajuće koalicije na kojem je trebalo da bude analizirana odluka DNS-a i odlučeno o sudbini funkcionera ove stranke najavljen je za sinoć u Banjaluci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se