18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Grad Zvornik sufinansira zapošljavanje 129 radnika

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je danas da je grad iz ovogodišnjeg budžeta izdvojio 750.000 KM za podršku poslodavcima i preduzetnicima koji će zaposliti 120 mladih ljudi.

Stevanović je, nakon potpisivanja ugovora sa pravnim licima i preduzetnicima u okviru „Projekta zapošljavanja i samozapošljavanja pripravnika visoke, više i srednje stručne spreme i drugih nezaposlenih lica iz gradskog budžeta“, rekao da očekuje da Zvornik u narednih pet godina bude grad bez evidencije nezaposlenih lica.

On je istakao da će Gradska uprava svake godine pružati podršku poslodavcima, zapošljavanju i samozapošljavanju, dodajući da je u okviru ovog projekta data podrška za osam mladih preduzetnika kako bi registrovali predzetničke radnje.

Stevanović je naglasio da će Zvornik svoje šanse i resurse iskoristiti na najbolji mogući način i da će biti u nivou najrazvijenijih gradova u regionu.

Povlačeći paralelu između javnog i realnog sektora, Stevanović je rekao da ne postoji poslodavac koji će otpustiti dobrog radnika, jer su takvi radnici svima potrebni.

„Gradska uprava će vrlo brzo, početkom naredne godine, napraviti takozvane „crvene liste“ za ljude koji su zaposleni i u upravi i u javnim preduzećima, čiji je osnivač grad Zvornik, kojima će biti jasno stavljeno do znanja da sa njihovim radnim rezultatima poslodavac nije zadovoljan“, rekao je Stevanović.

To što oni primaju platu, kaže Stevanović, ne znači da su je zaradili, ali to će biti jasna poruka da niko više neće doći da radi u javnom sektoru, a da mu dan prođe tako što će prepričavati neku seriju ili košarkašku utakmicu i „kukati“ kako nema toplog obroka, kako je mala plata i kako se teško živi.

„Moramo jasno staviti do znanja svakom onom ko ne zaradi svoju platu da mu je niko drugi neće zaraditi“, rekao je Stevanović i naglasio da je krajnje vrijeme da javni sektor počne da se ponaša kao realni, što će biti pravac djelovanja Gradske uprave Zvornik od 1. januara naredne godine i od toga neće odustati.

Direktor preduzeća „Zvornik putevi“ Zvornik Jelenko Vasić rekao je da je ova firma, u skladu sa projektom Gradske uprave, kandidovala prijem četiri pripravnika, od kojih su dva sa visokom i dva sa srednjom stručnom spremom, kao i da su im potrebni saobraćajni inženjer, ekonomista, te saobraćajni i građevinski tehničar.

Vasić je dodao da ranija iskustva govore u prilog tome da su „Zvornik putevi“ i do sada imali pripravnike raznih profila koji su završili pripravnički staž, od kojih su mnogi ostali da rade u ovoj firmi ili su našli zaposlenje u nekim drugim preduzećima ili ustanovama.

Prema ovom projektu Gradske uprave, za zapošljavanje kod poslodavaca biće izdvajan mjesečni iznos od 750 KM po jednom zaposlenom za visoku stručnu spremu za period od 12 mjeseci, 600 KM za višu stručnu spremu na period od devet mjeseci i 540 KM mjesečno za srednju stručnu spremu na period od šest mjeseci.

Lica iz kategorija porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisani borci sa srednjom stručnom spremom, umjesto šest imaju pravo na sufinansiranje tokom 12 mjeseci.

Sufinansiranje samozapošljavanja vršiće se na period od 12 mjeseci u iznosu 540 KM mjesečno, bez obzira na stručnu spremu osobe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se