5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Crnogorski epidemiolog: „Korona se u Crnoj Gori širi brže nego u Bergamu na početku pandemije“

Trenutni intenzitet širenja korona virusa u Crnoj Gori veći je nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde epidemiolozi ove zemlje.

Epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević izjavio je za RTCG da je razlika između trenutnog stanja u Crnoj Gori i stanja u Bergamu na početku pandemije u tome što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, dok su novooboleli u Crnoj Gori uglavnom osobe mlađe od 40 godina.

„Tokom prethodne nedelje procenat pozitivnih dostizao je i do 40 odsto broja testiranih, to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok“, objasnio je Laušević rast broja obolelih od korona virusa u Crnoj Gori u poslednje dve nedelje pa uporedio:

„Ako pogledamo da smo u poslednje dve nedelje u proseku imali oko 200 inficiranih dnevno, to bi značilo ekvivalent – kada bismo bili po broju stanovnika jednaki Nemačkoj, za tih 14 dana imali bismo oko 350 hiljada inficiranih. Poređenja radi, Nemačka je od početka pandemije u februaru registrovala 285 hiljada. Mi više za 14 dana nego što su oni za celih sedam meseci“, dodao je epidemiolog i napomenuo da je Crna Gora dosada dobro „branila“ stariju populaciju, ali je podsetio da je koronom inficirano 10 korisnika i sedam zaposlenih u domu za stare u Risnu.

Crnogorske zdravstvene vlasti potvrdile su u ponedeljak 197 novih slučajeva infekcije korona virusom i pet smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom-19 što je ukupno više od 10 hiljada zaraženih od početka pandemijie ili 1,5 odsto crnogorske populacije i 169 žrtava od marta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se