23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Ćopićevim stazama djetinjstva“ danas u Hašanima

 U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, gdje je danas počela manifestacija posvećena ovom piscu, najavljeno je da će, nakon što je izgrađena replika njegove rodne kuće, biti nastavljeni radovi i na drugim pratećim objektima.
Riječ je o projektu „Bašta sljezove boje“ koji predviđa sve te radove da bi se napravio autentičan izgled ognjišta Branka Ćopića i njegovog stvaralačkog puta.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je ideja da se revitalizuje Ćopićevo rodno mjesto da bi oteli od zaborava ovog pisca i na ovaj način sačuvali jer on zaslužuju svu pažnju.

„Ideja je da se rodno mjesto i rodna kuća Branka Ćopića postave kao prve tačke kulturne, književne rute na ovim prostorima, te da se povezivanjem lokacija Hašani, Stričići i Kozara istakne u prvi plan naša kulturna i književna baština i naši književni velikani Ćopić, Kočić i Kulenović“, istakla je Đakovićeva.

Ona smatra da je ovogodišnja manifestacija „Ćopićevim stazama djetinjstva“, koja je danas počela, posebna s obzirom na to da je ove godine završena izgradnja replike Ćopićeve rodne kuće.

Đakovićeva je danas u Hašanima rekla da se nada da nije usamljena u osjećaju ponosa što je završena ta izgradnja uz finasijsku podršku Ministarstva.

„Nastavljamo da revitalizujemo ovaj prostor dodatnim sadržajima i zamislili smo da ga možda otvorimo za neke nove i buduće književne velikane. Sigurna sam da podgrmečki ambijent kojim provijava Ćopićevo djelo i njegovi čuveni živopisni likovi mogu da budu inspiracija za sve koji se bave književnim djelom“, rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da obilježavanje manifestacija posvećenih književnim velikanima ovih prostora ima višestruku ulogu i značaj jer su oni dio ovog kulturnog i nacionalnog identiteta.

„Imamo obavezu da se sjećamo i ukazujemo na njih, te da mladim generacijama prenosimo sve ono što smo mi učili“, dodala je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, Ćopić je jedan od pisaca koji se najviše prožima kroz naš vaspitno-obrazovni sistem i kulturu.

„Upravo to je jedan od razloga što smo ponosni na sve što smo do sada uradili i ono što ćemo uraditi“, poručila je ona.

Izvršni direktor udruženja „Scena“ Novi Grad Srećko Marčeta podsjetio je da se u rodnom mjestu Branka Ćopića već 12 godina održava Književna kolonija „Rijeka misli“.

„`Scena`, osim toga, njeguje sjećanje na Branka Ćopića u svom radu. Imamo i mlade glimce iz Hašana koji rade sa nama. Ove godine u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture organizovali smo manifestaciju `Čuvari bašte sljezove boje`“, rekao je Marčeta.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić smatra značajnim što je resorno ministarstvo podržalo projekat „Bašta sljezove boje“.

„Smatramo da su značajne sve manifestacije i svi projekti koji imaju veze sa Brankom Ćopićem. Ćopić je naš kraj učinio poznatim i mi smo ponosni na njega“, istakao je Kljajić.

U Spomen-školi „Branko Ćopić“ u Hašanima, gdje je održana manifestacija, glumci iz Banjaluke, Prijedora i Novog Grada Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Dean Batoz, Želimir Rivić, Mila Šašo, Slobodan Drljača i Nikola Kutlija izveli su predstavu „Kad Ćopići slave“ autora Srećka Marčete.

U organizaciji opštine Krupa na Uni i Fondacije „Branko Ćopić“ iz Banjaluke sutra će u Hašanima biti održano druženje posvećeno Branku Ćopiću. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se