5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Završen najduži razgovor Vučića i Putina

Završen je razgovor predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednici Rusije i Srbije razgovarali su o bitnim gorućim temama koje se tiču odnosa dveju zemalja. 

Jedna od tema je Sporazum iz Vašingtona i Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Vladimirovićem Putinom, više od pola sata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov ruski kolega Vladimir Putin upravo su završili jedan od najdužih telefonskih razgovora koji su do sada imali, a to je njihov prvi razgovor nakon skandala koji je izazvala portparolka MSP Rusije Marija Zaharova.

U saopštenju se navodi da je razgovor održan na inicijativu srpske strane.

„Posebna pažnja posvećena je problemima rešavanja kosovskog pitanja. Aleksandar Vučić je informisao o razgovorima koji su vođeni u Vašingtonu 4. septembra i Briselu 7. septembra“, dodaje se u saopštenju.

Putin je potvrdio predsedniku Srbije nepromenljivost principijelnog stava Rusije o izradi kompromisnog rešenja o Kosovu koji je prihvatljiv za Beograd i koji mora da odobri Savet bezbednosti UN, ističe se u saopštenju Kremlja.

Tokom telefonskog razgovora, ruski predsednik izjavio je o svojoj spremnosti da nastavi da blisko komunicira po svim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima.

„Razgovarano je o aktuelnim temama strateškog partnerstva Rusije i Srbije. Ruska strana je visoko je ocenila lični doprinos Aleksandra Vučića razvoju rusko-srpskih odnosa. Istaknuta je spremnost za daljom bliskom saradnjom sa njim o čitavom spektru bilateralnih, regionalnih i međunarodnih pitanja“, zaključuje se u saopštenju.

Fokus je bio na minulim pregovorima u Vašingtonu i Briselu, daljim pregovorima oko statusa Kosova i Metohoje, ekonomskoj saradnji i energetici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se