Uhvaćen najtraženiji medvjed na svijetu

Divlji medvjed iz italijanskih Alpa, koji je zbog želje da pobjegne iz zatočeništva dobio nadimak Papilon, uhvaćen je i treći put, objavila je pokrajinska vlada Trentina.

Medvjed, kojem je zvanična oznaka M49, već je bježao u julu 2019. i u julu 2020, a prošli mjesec se nekako uspio „otarasiti“ i radijske ogrlice kojom mu je praćeno kretanje.

Ali Papilon je dolijao u cjevastu klopku koja mu je postavljena na planini Lagorai.

Nadimak je dobio po poznatom romanu francuskoga kažnjenika Henrija Šariera u kojem opisuje pokušaje bijega iz francuske kažnjeničke kolonije u Francuskoj Gvajani. Po književnom predlošku Papilon (Leptir) godine 1973. snimljen je holivudski film sa Stivom Mekvinom i Dastinom Hofmanom u naslovnim ulogama.

M49 je prvi put pobjegao već nekoliko sati nakon hvatanja, preskočivši četiri ograde, od kojih je jedna bila pod naponom. Vlasti su taj potez nazvale „nezamislivim“.

Italijanskim rendžerima trebalo je devet mjeseci da ga pronađu i vrate.

Dva mjeseca poslije pobjegao je ponovno. Zbog njegovog neobuzdanog karaktera vlasti ga smatraju opasnim za ljude i za stoku.

Medvjedi su ugrožena vrsta i njihovo ponašanje izaziva sve veću zabrinutost stanovnika Trentina, alpske pokrajine južno od Tirola.

Trentinske šume naseljene su medvjeđom populacijom koja je ondje zaštićena u okviru programa EU. Od tada su njihovi kontakti s ljudima sve češći i potencijalno opasniji.

Mnogi vjeruju da će Papilon, koji je grupama za zaštitu životinja postao simbol slobode i moći prirode nad ljudima, pokušati pobjeći još jednom.

Izvor
Agencije
Back to top button