18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Zvorniku postoji perspektiva za turizam

Za građane Zvornika koji su zainteresovani da se bave turizmom putem izdavanja objekata , danas je održano stručno savjetovanje „ Turizam i privatni smještaj – turizam je moj izbor“koje ih je upoznalo sa koristima i zakonskom regulativom u ovom sektoru.

Prema riječima Ivane Đokić – Milanović, samostalne stručne saradnice u Turističkoj organizaciji grada Zvornik,  koja sprovodi ovaj  projekat a koji finansira resorno ministarstvo, cilj je da se pomogne svim sugrađanima  koji žele da svoj privatni smještaj izdaju.

Želja nam je da im kroz ovakvo savjetovanje olakšamo put  do registracije, kategorizacije i sve obaveze  koje  ih očekuju u  finansijskom smislu. Pored toga naučiće kako da komuniciraju sa turistima i unapređuju svoj biznis, ističe Đokić- Milanović .

Ona je podsjetila  da su do sada registrovana tri stambena objekta za izdavanje smještaja u Zvorniku,  od toga dva na Zvorničkom jezeru i jedan „stan na dan“  u samom gradu.

Gradska uprava je ovoj djelatnosti omogućila različite olakšice. „ Svima je omogućeno da  plaćaju godišnju, paušalnu taksu od 15 KM po krevetu . Simbolična je i cijena postupka kategorizacije i ona u Zvorniku iznosi  10 KM.  

Milovanovićeva je istakla da je proces registracije objekata za izdavanje važan za sve pojedince koji žele da se bave ovim vidom turizma, jer na taj način postaju vidljivi i Turistička organizacija grada Zvornik može da ih promoviše , kako kroz svoj sajt, info pult tako i kroz učešće na različitim seminarima, sajmovima i slično.

Predavač je bio doktor nauka iz turizma prof. Radomir Stojanović iz Beograda je istakao da su ovakva predavanja od velikog značaja.

„ Ukazujemo na sve mogućnosti i benefite izdavanje smješta turistima, ali da to bude u legalnoj formi . Kakvu konkretnu korist,  kako  ekonomsku tako i neekonomsku bi mogli da imaju,“ ističe Stojanović.  Ukazali smo im da oni ne moraju da imaju formalno obrazovanje iz turizma i ugostiteljstva da bi se bavili ovim poslom. Grad Zvornik je na Drini, jezero je prelijepo, ovo je tranzitno područje što znači da perspektiva postoji. Oni prvo treba da se registruju i kategorizuju objekte, a vrlo važno je da iza njih stoji i turistička organizacija grada Zvornik i resorno ministarstvo, istakao je Stojanović i  dodao da je ovo perspektivna djelatnost , ukoliko se radi u skladu sa propisima .

Na današnjem stručnom savjetovanju prisustvovali su i  predstavnici Poreske uprave i Gradske uprave kako bi od njih vlasnici objekata na izdavanje blagovremeno bili upoznati sa svim obavezama , ali i kako da ostvare dodatni ili osnovni izvor prihoda. Svoja iskustva prenjeli su u vlasnici objekata za izdavanje iz susjedne Republike Srbije .

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se