8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Svjedok čuo da je zarobljena Srpkinja silovana

SARAJEVO – Na suđenju Ademu Kostjerevcu za silovanje trudne Srpkinje počinjeno na području Zvornika 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Asim Ramić ispričao je kako je saznao da je u akciji zarobljena jedna žena, za koju je kasnije čuo da je bila maltretirana i silovana.
Ramić, koji je bio zamjenik komandira jedinice u Novom Selu, u opštini Zvornik, rekao je da je 17. septembra 1992. godine izvedena akcija na srpsko selo Kočani.

On je dodao da je uveče saznao da imaju jednu zarobljenicu, a da je kasnije čuo da je neko udario prilikom sprovođenja.

Ramić je naveo da je nakon dva do tri dana išao u komandu u zaseoku Bajrići i da mu je tu rečeno da u obližnjem Domu kulture drže zarobljenu ženu, prenosi Birn.

Svjedok je izjavio da ženu nije vidio, ali da je ispred Doma vidio optuženog Adema Kostjerevca.

„Mislim da je obezbjeđivao objekat“, rekao je svjedok, navodeći da optuženog dobro poznaje i da je u to vrijeme bio vojni policajac.

Ramić je naveo da je na tom području bio do početka oktobra i da je, prema njegovim saznanjima, ta žena bila „najviše u kontaktu“ sa Šahbazom Sinanovićem.

Tužilac Milanko Kajganić ga je podsjetio na izjavu iz istrage u kojoj je naveo da je čuo da su zarobljenu ženu zlostavljali i silovali Adem Kostjerevac i Šahbaz Sinanović.

Svjedok je potvrdio da je tako izjavio, navodeći da je to čuo 2002. godine. Pojasnio je da su bile „polijepljene Ademove slike i da je bila priča da ga traže zbog silovanja“.

Na pitanje odbrane, Ramić je odgovorio da o tim događajima nema nikakvih direktnih saznanja.

Kostjerevac je optužen da je od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u najmanje dva navrata prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos u selu Bajrići.

Prema optužnici, Kostjerevac je u to vrijeme bio pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH.

Na ročištu je trebalo da svjedoči i Ajka Junuzović, koja je privedena u Kantonalni sud u Tuzli, ali, zbog slabog sluha, sa njom se nije moglo razgovarati.

Vijeće je odlučilo da će u nastavku suđenja, 15. septembra, otići u Tuzlu kako bi svjedokinja bila saslušana, s obzirom na to da je riječ o ženi od 83 godine koja ne čuje dobro i ima druge zdravstvene probleme.

Tužilaštvo je uložilo dvadesetak materijalnih dokaza koji se odnose na ratno stanje u BiH, pripadništvo optuženog Vojnoj policiji, te zdravstveno stanje oštećene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se