EkonomijanaslovnaVIJESTI

Stanogradnja u BiH uprkos koroni nastavila trend rasta

SARAJEVO – U BiH je u prvom polugodištu ove godine izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast za 6,1 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Stanogradnja je na taj način, čak i u okolnostima pandemije izazvane korona virusom, nastavila trend rasta iz ranijih godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u julu je broj izdatih odobrenja za građenje bio veći za 10,4 odsto u odnosu na juli prošle godine, a zabilježeno je i povećanje broja predviđenih stanova za gradnju.

U BiH su u drugom kvartalu ove godine, u jeku pandemije, prodata 644 nova stana, što je za 1,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom kvartalu ove godine bila je 1.644 KM i niža je za dva odsto u poređenju sa prosječnom cijenom u 2019. godini, a u odnosu na drugi kvartal 2019. veća je za 2,4 odsto.

Na kraju drugog kvartala 2020. evidentirana su 4.233 nezavršena stana, što predstavlja pad za 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bh. građevinari su, uprkos koroni imali i više posla u inostranstvu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu u prvom polugodištu ove godine iznosila je 64,87 miliona KM i veća je za 7,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. 

Izvor
Fena
Tagovi
Back to top button
Close
Close