8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Služen parastos poginulim borcima otadžbinskog i Velikog rata u Čelopeku

Piše Milorad Gutalj

U zvorničkom naselju Čelopek služen je danas parastos, prislužene svjeće i položeni vijenci na spomenik za 25 boraca Vojske Republike Srpske, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

zvornik parastos 1

U okviru parastosa, blagosiljane su i osvještane spomen ploče za 50 boraca i civila iz Čelopeka koji su u Drugom svjetskom ratu poginuli ili odvedeni u logore i nikada se živi nisu vratili u svoju otadžbinu.

Spomen ploče izgrađene su u okviru spomen kompleksa i čine jednu cjelinu, a izgradnju je pomogla Gradska uprava Zvornik.

zvornik parastos 2

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici Gradske uprave i Gradske boračke organizacije Zvornik.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić rekao je da se već tradicionalno oko Male Gospojine održava parastos za poginule borce u Čelopeku.

Ristć je naglasio da je izuzetno važno što je Mjesni odbor Boračke organizacije Čelopek izgradio spomen ploče za žitelje ovog mjesta koji su poginuli u Drugom svjetskom rati ili su odvedeni u logore, gdje im se gubi svaki trag.

zvornik parastos 3

„Gradska Boračka organizacija Zvornik nastojaće da se u svim zvorničkim selima, čiji su žitelji poginuli u Drugom svjetkaom ratu, izgrade spome obilježja iz razloga da se sadašnje generacije sjećaju njihovog stradanja za slobodu i da se vidu koliko je Srba sa ovog prostora poginulo u Velikom ratu kao vojnici, civili ili su odvedeni u logore“, istakao je Ristić.

Sekretar gradske Boračke organizacije Zvornik Aleksandar Despotović istakao je da će ove spomen ploče vječno svjedočiti imenima sradalnika, koji su živote izgubili u logorima i u borbi za opstanak srpskog imena.

„Velika žrtva je još veći zalog za potomke, da svojim sjećanjem svjedoče da žrtva njihovih predaka nije bila uzaludna“, rekao je Despotović i naglasio da skoro svaka srpska porodica ima bar po jednog stradalnika kojem pali svijeću nad grobom.

Predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije Čelopek Cviko Erić rekao je da je ovo naselje imalo oko 300 boraca u Vojsci Republike Srpske, od kojih su 25 poginuli, uglavnom, na liniji razdvajanja sa muslimanima.

zvornik parastos poginulim borciam odbrambeno otadzbinskog i drugog svejtskog rata

Na ovom spomenku, koji smo izgradili prije par godina, poklanjamo se sjenima naših poginulih boraca, sjećajući se vječno njih i njihovog doprinosa u stvaranju naše otadžbine Republika Srpske.

Erić je podsjetio da su građani Čelopeka odavno tražili da se izgrade i dvije spomen ploče, od kojih će na jednom biti usklesana imena civilnih žrtava rata, a na drugoj imena boraca iz ovog kraja koji su u Drugom svjetskom ratu poginuli braneći svoja ognjišta od najezde ustaša i drugih neprijatelja

„Nakon Drugog svjetskog rata planirano se prikrivao zločin nad srpskim narodom, pa i ovaj u Čelopeku, i nije se smjelo govoriti o stradanju Srba zbog, u to vrijeme proklamovanog bratstva i jedinstva, pa porodice stradalih nisu smjele ni svijeću da prisluže“, rekao je Erić.

zvornik polaganje vijenaca

Ističući da je izgradnjom ove dvije spomen ploče želja žitelja Čelopeka ispoštovana. Erić se zahvalio zvorničkoj Gradskoj upravi koja je pomogla izgradnju ovih spomen ploča u okviru spomen kompleksa poginulim borcima iz Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastosu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se