1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Polugodišnje izvršenje budžeta oko 14,3 miliona KM

ZVORNIK – Skupština grada Zvornik usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine u iznosu od oko 14,3 miliona KM, što je 45 odsto u odnosu na godišnji plan.

Rashodi su izvršeni sa oko 10,7 miliona KM ili 38 odsto, što je, kako je navedeno, pokazatelj da se u Gradskoj upravi štedilo tokom epidemije virusa korona.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao da je pandemija virusa korona u prvih šest mjeseci uzrokovala pad svih vrsta prihoda u gradski budžet u odnosu na isti period prošle godine.

„Za očekivati je da budžet neće biti ostvaren i uznosu koji je bio planiran za ovu godinu i da će doći do rebalansa na nekoj od narednih sjednica“, rekao je zamjenik gradonačelnika.

On je napomenuo da su neki projekti koji su bili planirani u prvih šest mjeseci ove godine, nakon pojave pandemije, morali biti odgođeni za drugu polovinu 2020. ili za narednu godinu.

Gradska skupština je usvojila i „Plan implementacije Strategije integrisanog razvoja grada Zvornik za period 2018-2027 godina“ koji sadrži 66 strateških projekata i mjera predviđenih za realizaciju u 2020, 2021. i 2022. godini.

Neki od ovih projekata su izgradnja novog bloka Opšte bolnice, rekonstrukcija Doma zdravlja, završetak kanalizacione mreže u naselju Branjevo i postavljanje prečistača otpadnih voda, izgradnja vodovoda Pilica-Lokanj, izgradnja zgrade kolektivnog smještaja, dogradnja ambulante u Branjevu, stvaranje i sertifikacija povoljnog poslovnog okruženja, unapređenje turističke infrastrukture i suprastrukture na Zvorničkom jezeru i drugi.

U Izvještaju o realizaciji Plana kapitalnih investicija za period 2019-2021. godina navedeno je da je u 2019. godini realizovano ili je u toku realizacija 20 projekata, za šta je utrošeno 90 odsto sredstava planiranih u 2019. godini.

Sjednica Skupštine grada Zvornik 2

Skupština grada je usvojila i Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama grada Zvornika /SECAP/ za period do 2030. godine.

Na sjednici je istaknuto da su osnovni ciljevi ovog plana smanjenje emisije ugljen- dioksida i smanjenje broja ugroženih stanovnika i šteta na privrednim i javnim objektima.

U Informaciji o osnivanju preduzetničkih radnji, koju je usvojila Skupština grada, navedeno je da zaključno sa 31. avgustom, na području grada Zvornika posluju 802 preduzetničke radnje.

U osam mjeseci ove godine osnovano je 65, a odjavljenje 74 radnje. Smanjenje broja prouzrokovano je krizom koja je nastala zbog pandemije virusa korona, a očekuje se da pokazatelji budu promijenjeni po završetku javnog poziva grada Zvornika i konkursa Zavoda za zapošljavanje za podsticaje zapošljavanju i samozapošljavanju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se