15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Pašalić: Otkupljeno oko 50 odsto svinja i 25 odsto junadi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Bijeljini da je do sada kroz interventnu mjeru Vlade otkupljeno oko 50 odsto svinja i oko 25 odsto junadi, a da će tačan broj biti poznat u srijedu, 16. septembra, nakon što bude urađen tačan presjek.

„Nakon mnogo neizvijesnoti, ušli smo u povoljan period za poljoprivredne proizvođače“, rekao je Pašalić novinarima nakon što je sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem posjetio mesnu industriju „ZP komerc“, koja je juče počela izvoz mesa u Tursku.

On je zahvalio „ZP komercu“ jer otkupljuje junad i od malih proizvođača, što je Vladi i bio cilj, te istakao da će u naredna dva mjeseca biti otkupljeni planirani viškovi.

„Vlada Srpske je već dva puta reagovala kada je u pitanju interventni otkup, prvo sa dva miliona KM, pa sa tri miliona KM, i taj otkup je u toku. Cijena koju smo definisali i iznos podsticaja čini „ZP komerc“ konkurentnom na tom tržištu“, rekao je Pašalić.

On je zahvalio kompanijama „ZP komerc“ i „Tareks“ jer je krenuo izvoz mesa za Tursku, što olakšava situaciju proizvođačima.

„Turski partner želi da ima kontinuitet u saradnji i ako se to ostvari moći ćemo relaksirano da uđemo u novu proizvodnu godini i sve one mjere koje su bile na raspolaganju proizvođačima biće i dalje na raspolaganju“, rekao je Pašalić.

Direktor Mesne industrije „ZP komerc“ Ljubiša Rosić rekao je da je izvoz mesa u Tursku krenuo juče, danas ide druga tura, a narednih dana svaki dan bi trebalo da krene po jedan kamion dok se ne isporuči 500 tona koje su dogovorene.

On je istakao da ova kampanija sama raspolaže sa 500 tona mesa, bez ijedne životinje dodatno otkupljene.

Rosić je rekao da je sa predstavnicima „Tareksa“ razgovarano o dodatnom otkupu, jer će biti još tržišnih viškova od primarnih poljoprivrednih proizvođača.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je, osim 500 tona iz Semberije, planirano još 300 tona, što i dalje za ovo područje nije dovoljeno.

„Obećano je da će sa predstavnicima turskih kompanija biti razgovarano o još 500 tona, tako da bi sa naših prostora bilo 1.300 tona mesa“, naveo je Mićić.

Mićić je rekao da su veterinari iz Turske istakli kvalitet „ZP komerc“ klaonice i samog mesa, što predstavnja ulaznicu da se sa izvozom može nastaviti i iduće godine.

On je naveo da cijena nije najbolja, ali je bolja nego da meso ostane ne plasirano.

Preduzeće „ZP komerc“ ima 220 zaposlenih radnika, a u svom sastavu posjeduje repro-centar za proizvodnju svinja u sklopu koje su farma za proizvodnju brojlera i farma za proizvodnju tovljenih junadi, te proizvodni pogon za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Zaokružujući proizvodni ciklus, mesna industrija „ZP komerc“ orijentisana je na domaću proizvodnju iz vlastitog tova i na domaću kooperativnu proizvodnju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se