-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Otvoren plato ispred zvorničkih osnovnih škola (foto)

ZVORNIK – U okviru zajedničkog projekta Republike Bugarske i Grada Zvornika, grad Zvornik je dobio jedan lijepo uređen prostor sa potpuno novim izgledom – plato ispred OŠ „Sveti Sava“ i OMŠ „Vojin Komadina“.

Danas je upriličena svečanost kojom je uređeni prostor zvanično predat gradu i sugrađanima kojoj su prisustvovali ambasador Republike Bugarske Njena ekselencija Avgustina Cvetkova-Karabaševa i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Gradonačelnik se zahvalio i Republici Bugarskoj, Ambasadi u Sarajevu i Njenoj ekselenciji za svu dosadašnju saradnja sa željom da ovaj zvornički kutak bude mjesto okupljanja naših najmlađih sugrađana i talentovane djece kojih ima puno u našem gradu.

Zbog pandemije korona ovaj događaj nije ranije upriličen, a danas je realizovan uz ograničen broj prisutnih i uz poštovanje svih preventivnih mjera.

„Ovaj naš projekat podržala je Ambasada Bugarske sa 50.000 KM i uz njihovu podršku smo ovaj prostor priveli svrsi a cilj nam je da se naši najmlađi sugrađani ovdje okupljaju, da talentovana djeca pokazuju šta su naučila. Nastavićemo sjajnu saradnju sa svim našim evrospkim prijateljima, a Njena ekselencija je veliki prijatelj našeg grada. Nakon poplava prvi međunarodni poziv upućen nama bio je iz Ambasade Bugarske, prvi su nam donirali sredstva da se izborimo u tom momentu i to su gestovi koji se ne zaboravljaju. Grad Zvornik je uvijek gost na proslavama povodom Dana Republike Bugarske koji Ambasada organizuje u Sarajevu i to je već tradicionalno lijepa saradnja sa bratskom dimenzijom. Družeći se sa takvim ljudima i gledajući njihov put koji su trasirali, to je put kojim treba da idemo i mi i cijelo naše društvo kako bismo se što prije priključili evrointegracijama – rekao je gradonačelnik.

Ambasador Cvetkova-Karabaševa ponovila je da je saradnja sa gradonačelnikom izuzetno dobra, izrazivši mu zahvalnost.

„Republika Bugarska, Ministarstvo spoljnih poslova i naša Ambasada u Sarajevu gledaju na grad Zvornik kao na prijatelja i ovdje su ljudi koji uvijek mogu da računaju na nas. Meni je čast i zadovoljstvo da imamo priliku da otvorimo uz našu finansijsku podršku uređeni školski plato, posebno pošto nema ništa značajnije i vrednije od radosti i budućnosti naše djece. Ovaj projekat je važan za Zvornik, za djecu i uopšte za gradski život. Želim svima vama puno zdravlja i baš u ovim trenutcima distance htjeli bismo da se razumije koliko smo blizu sa ovim našim gestom – poručila je ambasador.

Ona je dodala da je evropski put BiH put koji je Bugarska već prošla istakavši da zna koliko je to važno, te da su uvijek spremni da pomognu što se tiče tog pitanja.

Ambasador i gradonačelnik su razmijenili poklone, Cvetkova-Karabaševa je iz Zvornika ponijela neke naše tradicionalne proizvode, a gradonačelniku je uručena Zahvalnica Ambasade za poseban doprinos i uspješnu saradnju u vezi sa pripremom i izvođenjem projekta razvojne pomoći Vlade Republike Bugarske.

Učenici i profesori OMŠ „Vojin Komadina“ priredili su muzički program uz izvođenje pjesama na našem i bugarskom jeziku.

Grad Zvornik izdvojio je 97.000 KM za izgradnju inkluzivnog platoa na kome su postavljeni natkrivena bina, klupe, vodoskok, česma, ukrasno zelenilo, a u planu je i interaktivni zid sa različitim edukativnim sadržajima za djecu.

Plato je posvećen jednom od najslavnijih Zvorničana – Nikoli Vasiću, koji je važio za jednog od najboljih graditelja violina u svijetu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se