15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Mitovi u trudnoći – prvi trimestar

Tokom trudnoće, buduća majka na sebe u potpunosti preuzima vrlo odgovoran zadatak brige o zdravlju djeteta. I, zaista, tokom devet mjeseci boravka u materici, beba se sasvim oslanja na majku po pitanju unosa neophodnih nutrijenata. Majka nastoji da bebi obezbjedi savršene uslove za rast i razvoj.

Zato nas ne može ni čuditi činjenica da su trudnice veoma oprezne kada je riječ o izlaganju potencijalno štetnim hemikalijama ili optimalnom unosu nutrijenata koji su ključni za pravilan razvoj in utero.

Vodeći se dobronamjernim oprezom, trudnica će početi da vjeruje i u uvrežene mitove, koji se decenijama unazad prenose od usta do usta. Prateći mitove i plašeći se lošeg ishoda, buduća majka će odustati od posjete frizeru ili uživanja u omiljenoj hrani. Zato je veoma važno da što prije razbijemo mitove koji se tiču prvog trimestra trudnoće.

Sada jedem za dvoje

Stari je mit da se u trudnoći jede za dvoje. Duple porcije u trudnoći su sasvim nepotrebne, jer ni bebi ni mami nije potrebno toliko kalorija. Istraživanja pokazuju da bi trudnica trebalo da unosi samo 300 kalorija više – što se može izjednačiti sa čašom punomasnog mlijeka ili polovinom sendviča.

Kilograme koje nakupimo u trudnoći kasnije je teško skinuti. Međutim, glavni problem se ipak ne odnosi na fizički izgled nego na zdravlje. Naime, žene koje se tokom trudnoće ugoje više od 20 kilograma, automatski povećavaju rizik od porođaja carskim rezom i rađanja djeteta velike porođajne težine. Velika porođajna težina u direktnoj je vezi sa gojaznošću u odraslom dobu.

Prosječna žena u trudnoći ne bi trebalo da dobije više od 12 kilograma, osim ako ljekar ne posavjetuje drugačije (u slučaju da je trudnica pothranjena ili gojazna).

Nema farbanja kose

Mit je da trudnice ne bi trebalo da farbaju kosu. Količina hemikalija koju može apsorbovati koža glave prilikom farbanja je zanemarljiva. Dakle, nema rizika da će opasne hemikalije iz farbe za kosu naštetiti vašoj bebi.

S druge strane, prvi trimestar često prate jutarnje mučnine. Može se dogoditi da snažan miris farbe kod trudnice izazove mučninu i nagon za povraćanjem. S tim u vezi, možda bi bilo dobro da posjetu frizeru odložite za drugi trimestar. Opcija je i da birate farbe koje ne sadrže amonijak. Ako nemate problema s mučninom, slobodno sredite izrastak ili se ofarbajte u potpuno novu boju.

trudnica u haljini na polju

Pozdravite se s jutarnjom kafom

Kafa za mnoge predstavlja neizostavan dio jutarnjeg rituala. Gotovo je nemoguće zamisliti da dan ne započnemo šoljom ovog toplog napitka. Ipak, pojedine trudnice se sasvim odriču kafe, jer strahuju od spontanog pobačaja, preranog porođaja ili niske porođajne težine bebe.

Na svu sreću, ne postoji razlog za odustajanje od kafe. Sasvim je bezbjedno u trudnoći unositi oko 200 mg kofeina dnevno, a istraživanja ne pokazuju korelaciju između unosa umjerene količine kofeina i pojave nepovoljnih ishoda trudnoće. Pridržavajte se preporučene doze i nema razloga za zabrinutost.

Riba se ne smije naći na vašem tanjiru!

Ovaj mit ne može biti dalje od istine – umjeren unos ribe (dvije porcije sedmično) može dati pozitivne rezultate kada je u pitanju zdravlje mame i bebe. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje potpomažu razvoj mozga i čula vida.

Tačno je da bi trebalo izbjegavati ribu bogatu živom, poput sabljarke, ajkule i skuše. Međutim, tuna, losos i račići – uvijek su dobra opcija.

Izbjegavajte i sirovu ribu. Trudnoća nije vrijeme kada bi trebalo da eksperimentišete sa sušijem. Sirova riba nerijetko obiluje bakterijama, koje se mogu zadržati u vašem organizmu.

cipelice na maminom stomaku

Bez polnih odnosa u toku trudnoće

Sam polni odnos ne može naštetiti bebi, jer je plod zaštićen duboko u materici. Mišići materice i posteljica čuvaju bebu od opasnosti. Pažnju bi ipak trebalo obratiti na mogućnost zaraze polno prenosivim bolestima – HIV, herpes, hlamidija, polne bradavice… Ovakve bolesti se mogu prenijeti i bebi i to krvotokom ili prilikom porođaja.

Ako je vaša trudnoća visoko rizična, svakako se posavjetujte s ljekarom koliko bi trebalo da budete fizički aktivni tokom trudnoće (posebno tokom prvog trimestra). Obavezno prijavite svako vaginalno krvarenje, bez obzira da li se pojavi tokom ili nakon polnog odnosa.

Zaboravite na mitove

Ukoliko zaista želite da prenatalnu njegu podignete na najviši nivo, zaboravite na mitove i preduzmite provjerene korake. Nikada nemojte preskakati zakazane kontrole, a o svim sumnjivim simptomima se informišite kod ljekara. Ne oklijevajte da svaku neočekivanu promjenu, ma kako ona bezazleno izgledala, što prije prijavite ginekologu.

Sve više roditelja danas se opredjeljuje i za prenatalno testiranje, kao sastavni dio prenatalne njege. Riječ je o neivnazivnoj metodi, putem koje se može otkriti zdravstveno stanje ploda. Moj prenatalni test je dostupan već od 10. sedmice trudnoće i može otkriti prisustvo ili odsustvo Daunovog, Edvardsovog i Patauovog sindroma. Takođe otkriva i pol djeteta. Za analizu je dovoljno prikupiti mali uzorak majčine venske krvi, a rezultati se čekaju nekoliko dana. Test je pouzdan i precizan i ne nosi rizik po mamu i plod. Prije nego što ribu i kafu precrtate sa svog jelovnika i otkažete posjete frizeru za narednu godinu, provjerite da li svoje odluke zasnivate na uvreženim mitovima ili na dokazanim naučnim činjenicama. Prilagođavanje u trudnoći je dovoljno teško i bez dodatnih pravila, posebno ako su ta pravila zasnovana na “rekla-kazala” informacijama. Uživajte u trudnoći, redovno posjećujte ginekologa i priuštite svom mališanu najbolje okružen

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se