23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Korakovci na Rtnju

Nakon nekoliko ovogodišnjih pohoda na planine širom Srbije i BiH ljubitelji prirode okupljeni u planinarsko-ekološkom udruženju “KORAK” iz Zvornika proteklog vikenda uspješno su organizovali pohod na planinu Rtanj, a potom posjetili srednjevjekovne manastire Ravanicu i Manasiju, te obišli čuda prirode Resavsku pećinu i vodopad Veliki buk.

rtanj pogled

Ovo je bio prvi ljetnji uspon na ovu planinu u Istočnoj Srbiji, nakon što su naši planinari učestvovali na tradicionalnom zimskom usponu u januaru 2018. godine kada se na vrh planine u veoma teškim i takoreći “polarnim” uslovima popelo 9 članova društva. Ovoga puta želja nam je bila da planinu Rtanj doživimo u nešto lakšim okolnostima.

Nakon noćnog putovanja od Zvornika, preko Bijeljine, Beograda i Paraćina, sa autoputa Beograd – Niš odvajamo se u pravcu Boljevca i Zaječara. Fascinirani pogledom na planinu okupanu jutarnjim zracima sunca koje se pomalja na horizontu, stižemo u podnožje planine gdje u hotelu “Balašević” uz jutarnju kaficu, vršimo posljednje pripreme planinara za uspon.
Nakon podešavanja opreme i neizbježnog fotografisanja krećemo na uspon težom sjevernom stranom iz pravca sela Mirova. Uspon započinjemo sa parkinga rudnika (363 mnv), odakle se krećemo pašnjacima veoma dobro markiranim stazama, nakon čega ulazimo u bukovu šumu. Odmah po ulasku u šumu do izražaja dolaze gljivarske sposobnosti naših članova Makse, Zoke i Buce koji za veoma kratko vrijeme uz pomoć ženskog dijela ekipe sakupljaju dovoljnu količinu lisičarki I vrganja za večeru.

Stazom kroz šumu izlazimo na stijenu do prvog vidikovca (750 mnv) odakle imamo lijep pogled na s. Lukovo i prevoj Čestobrodicu. Nakon kraće pauze, nastavljamo dalje kroz šumu do vidikovca (1132 mnv) odakle vidimo našu početnu tačku u s. Lukovo, stari rudnik i hotel “Balašević”. Jednim od najtežih dijelova našeg uspona izlazimo iz šumovitog dijela planine na greben ledničke strane Rtnja – Sedlo (1362mnv). Uz greben nastavljamo uspon prema vrhu i na najveći vrh planine Rtnja (Šiljak 1565mnv) izlazimo nakon 4 sata hoda – tačno u podne.

rtanj vrh

Na vrhu provodimo oko sat vremena gdje nas Makso zahvaljujući vedrom vremenu upoznaje sa okolnim planinama. Sa vrha vidimo Beljanicu, Borski stol, najviši vrh Srbije u okviru centralne Srbije – Midžor na Staroj planini, Suvu planinu, Ozren i Kopaonik, kao i gradove Boljevac, Zaječar i Sokobanju. Nakon fotografisanja imamo priliku da vidimo polijetanje paraglajdera koje organizuju kolege planinari iz PD “Šiljak” Boljevac.

Smjer našeg spuštanja je grebenski – jugoistočnim grebenom kojim se uključujemo na serpentine i standardnom maršrutom spuštamo se do naselja Rtanj. Spuštanjem niz istočni greben, vidimo interesantne oblike kraškog reljefa, vrtače i uvale koje su skrivene od pogleda pri silasku standardnom južnom stranom serpentinama. U selo Rtanj stižemo oko 16,00 časova gdje sve vrvi od kampera i planinara. Nakon osvježenja i obilaska štandova gde seoska domaćinstva prodaju čuveni rtanjski med i čaj završavamo našu posetu “mističnoj” planini Rtanj.

Slobodno možemo zaključiti da uspon na planinu Rtanj predstavlja jedan od ljepših i kondiciono težih uspona na našim prostorima. Staza koju smo prešli duga je ukupno 15 km, sa visinskom razlikom od 1267 m pri usponu i 995m pri silasku. Stazu je uspješno savladalo svih 12 planinara a posebne pohvale za uspješan uspon idu Maji Radojević i Tamari Kurtuma, kao i najmlađem članu naše male ekspedicije Ivani koja je kao jedino dijete sa samo 10 godina uspjela popeti Rtanj težom sjevernom stranom planine.

rtanj ručak

U večernjim časovima stižemo u planinarski dom koji je u vlasništvu PD “Javorak“ Paraćin gdje nas dočekuje naš odlični domaćin Aca, koji uz pomoć naših vrijednih članova priprema pastrmku sa obližnjeg ribnjaka uz gratis prilog lisičarke i vrganje ubrane na Rtnju. Nakon večere imali smo čast da nas posjeti naš dugogodišnji prijatelj predsjednik PD “Javorak” Nebojša Zlatanović. Ovim putem zahvaljujujemo im se na gostoprimstvu i prijatnom boravku u domu na izvoru ijreke Grze.

Drugi dan našeg putovanja iskoristili smo za obilazak izvora rijeke Grze i nastavak putovanja prema Resavskom kraju i Despotovcu gde smo obišli i druge destinacije planirane našim putovanjem. Vrijeme smo iskoristili da posjetimo manastire Ravanicu i Manasiju, koji pripadaju takozvanoj „Moravskoj školi“. Poslije obilaska ova dva najznačajnija spomenika srpske srednjovijekovne kulture u ovom kraju i stvari sačinjenih ljudskom rukom, obilazimo i dva spomenika prirode.

rtanj planinari

Nakon obilaska Resavske pećine u pratnji stručnog vodiča i upoznavanja sa ljepotama iste vozimo se 10- tak minuta kroz prekrasnu prirodu i stižemo do atraktivnog vodopada Veliki buk – Lisina gdje čiste vode teku na sve strane.

rtanj pecina

Ovim se naše putovanje resavskom kraju završava ali se nadamo da možda u narednom periodu organizujemo neku sličnu akciju.

Autor: Oliver Ostojić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se