18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kanadsko istraživanje: Moždani udar može biti prvi simptom kovida-19

OTAVA – Moždani udar može biti prvi simptom kovid-19 kod mladih pacijenata, pokazuje novo kanadsko istraživanje.

Moždani udari javljaju se relativno često među pacijentima sa kovidom i imaju tendenciju razornih posljedica, prema novoj studiji koja procjenjuje da gotovo svaki peti pacijent primljen u bolnicu sa kovidom doživi moždani udar.

Studija objavljena u utorak u časopisu Neurologija, medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju, otkrila je kako je stopa smrtnosti kod pacijenata sa kovidom-19 koji imaju i moždani udar „izuzetno visoka“.

Istraživači su otkrili da oko 1,8 odsto pacijenata sa kovidom-19 doživi moždani udar bilo kada su primljeni u bolnicu, bilo neposredno prije toga. To je cifra koja se možda čini malom, ali se pretvara u veliki broj slučajeva, s obzirom na to da su milioni ljudi širom svijeta hospitalizovani sa tom bolešću, rekao je viši autor studije Lucijano Sposato, vanredni profesor neurologije na Univerzitetu Zapadni Ontario.

-To je zapravo vrlo velik broj – rekao je, dodajući da za poređenje, samo 0,2 posto pacijenata sa gripom primljenih u bolnicu doživi moždani udar. 0,75 posto pacijenata koji su hospitalizovani sa SARS-CoV1, virusom koji je izazvao SARS, imao je moždane udare.

Istraživači su takođe otkrili da je kod približno polovine mladih pacijenata mlađih od 50 godina moždani udar bio prvi simptom kovida-19.

-To znači da su bili potpuno asimptomatski prije nego što su primljeni – rekao je dr Sposato.

Istraživački tim analizirao je 125 slučajeva, kao i 35 dodatnih neobjavljenih slučajeva iz Ontarija, Irana i Sjedinjenih Država.

Otkrili su da je 35 do 45 odsto pacijenata sa kovidom-19 sa moždanim udarom umrlo tokom boravka u bolnici, rekao je dr Sposato.

Poređenja radi, rekao je, stopa smrtnosti je 15 do 30 odsto za pacijente sa moždanim udarom u Kanadi koji su primljeni na intenzivnu njegu bez kovida.

Među pacijentima u studiji, svi su imali najmanje jedan faktor rizika, poput gojaznosti, hipertenzije ili dijabetesa, a 97 procenata je imalo ozbiljan kovid-19.

Ovo je navelo istraživače da zaključe da većina pacijenata sa kovidom koji dožive moždani udar vjerovatno umire zbog težine te bolesti, a ne zbog moždanog udara, rekao je dr Sposato.

Iako je liječenje moždanog udara isto kao i kod pacijenata bez kovid-19, bolničko osoblje treba da preduzme dodatne mjere predostrožnosti kako bi spriječilo širenje infekcije, rekao je on.

Neka od ovih otkrića podsećaju na sjevernoamerički Neurovaskularni konzorcijum KOVID-19 (NAN-C) grupu istraživača koja prikuplja i analizira podatke o moždanim udarima povezanim sa KOVID-19 u nekih 30 bolnica u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Adam Dmitriv, kanadski šef konzorcijuma, rekao je da su on i njegove kolege otkrili da pacijenti sa KOVID-19 slabije prolaze kada su žrtve moždanog udara, u poređenju sa onima koji imaju samo KOVID-19 ili onima koji su pretrpjeli moždani udar prije pandemije. Međutim, još nije jasno zašto.

-Vjerujemo da postoji interakcija između KOVID-a i moždanog udara koja tek treba da bude opisana – rekao je dr Dmitriv, radiolog i kliničar za neuroradiologiju i neurointervenciju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se